4

Exclusief voor abonnees

Sommelier Frank Van der Auwera proeft en selecteert de 10 allerbeste wijnen onder de 10 euro

Goede wijn behoeft geen duur prijskaartje. Naar jaarlijkse gewoonte worstelde Frank Van der Auwera zijn smaakpapillen door ruim 3.000 betaalbare wijnen uit 42 (!) landen. De allerbeste koopjes bundelde hij in ‘WijnKoopGids 2020’, waaronder deze tien wijnen uit de supermarkt. Bekijk onderaan het artikel onze complete wijngids waarmee je in de supermarkt snel en gemakkelijk de wijnen vindt die onze experten hebben voorgeproefd. 

Bubbels

1. Undurraga Sparkling Pinot Noir Rosé

• Valle Central (Chili)
• Druif: pinot noir
• Binnen 1 jaar drinken
• Bij charcuterie, gebakken of gegrilde vis, gevogelte en wit vlees zonder saus
• Serveertemperatuur: 6 à 7°C
• 9,99 euro (Albert Heijn)

“Rechttoe rechtaan”
“Diep zalmroze kleur met zelfs rode schijn, nerveuze belletjes naast een snel inzakkende mousse. Geurenpakket waarin rode bessen, griottes, aardbei, watermeloen plus een frisse citrustoets. Fris en pittig eveneens qua smaakstart, met impressies van aardbeiensorbet, licht gekonfijte kersen, granaatappel en rozen, maar steeds met voldoende stuwing van frisse citruszuren van onder meer roze pompelmoes. Eenvoudig van structuur misschien, maar puur en plezierig. Rechttoe rechtaan.”

2. Mas Pere Brut Nature Reserva Especial

• Penedès (Spanje)
• Druif: 60% xarel-lo, 40% chardonnay
• Binnen 1 à 2 jaar drinken
• Bij aperitief, schaal- en schelpdieren, gebakken of gegrilde vis, gevogelte zonder saus
• Serveertemperatuur: 7 à 8°C
• 8,89 euro (Colruyt)

“Zet de oesters maar klaar”
“Het resultaat is zeker in deze prijsvork voortreffelijk. Strogele kleur met groene gloed, een witte moussekraag plus overvloedig hypernerveuze belletjes. De neus verraadt de invloed van de xarel-lo met zesty aroma’s van limoen, citroen, pompelmoes, granny smith, zurkel en zelfs jodium. Gevolgd door een al even nerveuze hyperkinetische smaak van citrusfruit, groene kruiden en groene appel. Sappig en medium qua body, maar geleidelijk ook impressies van rijp wit steenfruit (perzik, nectarine en gepocheerde peer), broodkruim en tarte tatin als de chardonnay op dreef komt. Satijnen mondgevoel. Voorzichtig vanillestaartje als sluitstuk. Zet maar al een dozijn oesters klaar.”

(lees verder onder de foto)

4 1. Undurraga
2. Mas Pere
RV 1. Undurraga 2. Mas Pere

Wit

1. Pazo La Maza Albariño 2018

• Rias Baixas (Spanje)
• Druif: albariño
• Binnen 1 jaar drinken
• Bij aperitief, schaal- en schelpdieren, gebakken of gegrilde vis, koud bufffet en salades
• Serveertemperatuur: 7 à 8°C
• 6,25 euro (Colruyt)

“Raspaardje”
“Hoe goedkoop hij op papier ook lijkt, het blijkt een raspaardje. Intens groengeel, maximaal stralend. Vervolgens qua aroma’s Kaapse appel, gele pompelmoes, een grassige ondertoon en zelfs een minerale toets. Lekker vet en rond qua smaakvulling. Bijzonder goed getypeerd met vooral granny smith, pompelmoes en pomelo in de hoofdrol. Medium qua body, mooie ‘secce’ citrus-architectuur. Krijtige, zelfs lichtjes zilte finale met enorme fraîcheur.”

2. Nederburg The Winemasters 2018

• Western Cape (Zuid-Afrika)
• Druif: 95% sauvignon blanc, 5 % sémillon
• Binnen 1 à 2 jaar drinken
• Bij aperitief, schaal- en schelpdieren, gebakken of gegrilde vis, gevogelte zonder saus
• Serveertemperatuur: 7 à 8°C
• 6,99 euro (Albert Heijn)

“Strak en sec”
“Kristalhelder licht citroengeel, met behoorlijk veel tranendynamiek. Qua boeket: meloen, rijpe kruisbes, kiwi, sinaasappelzeste en vers gemaaid gras. Zeer sappig in de mond: opnieuw grassig. Nadien een explosie van granny smith, groene vijgen, kruisbes en vooral een massa verse citrus (limoen, pompelmoes, bergamot), eindigend in een aardse, aspergeachtige afdronk. Zeer goed getypeerd, strak en sec, zonder zwoelte.”

3. Bodegas Callia CHT 2018

• San Juan (Argentinië)
• Druif: chardonnay, torrontés
• Binnen 1 à 2 jaar drinken
• Bij aperitief, gebakken of gegrilde vis, visbereidingen met saus, kruidige en exotische schotels
• Serveertemperatuur: 7°C
• 7,99 euro (Carrefour)

“Hypernerveus”
“Alles start stralend medium geel. De torrontés neemt aromatisch het heft in handen met impressies van jasmijn, oranjebloesem, roze pompelmoes, violette, zoete rozen, gekonfijte citroen, gember en een mond vol mango. De smaak is vetrijp — van kop tot teen spat de sappige mango haast uit het glas, naast perzik en nectarine — maar tegelijk toch hypernerveus. Want zo zesty citrusgedreven, boordevol impressies van bergamot, yuzu, limoen en pompelmoes. Nog eens: waarom bundelen ze in Argentinië niet vaker de superexpressieve torrontés met de wat rustigere chardonnay?”

4. Viñas del Vero Chardonnay 2018

• Somontano (Spanje)
• Druif: chardonnay
• Binnen 1 à 2 jaar drinken
• Bij aperitief, visbereidingen met saus, deegwaren, exotische en kruidige gerechten
• Serveertemperatuur: 8 à 9°C
• 4,99 euro (Delhaize)

“Lekker en laag geprijsd”
“Flitsend fraai strogeel, plus enthousiaste tranendynamiek. Aromatisch heel florale start met appel/perenbloesem, fijne perziktoets (vooral wit) en een wolkje vanille, allemaal heel aangenaam en uitnodigend zonder overacting. Qua smaak verrassend vet én zelfs lichtjes toasty, goed getypeerd, vol rijpe perzik, abrikoos en conferencepeer, maar daarachter tevens een alerte frisheid van bloedsinaasappel. Lekker en laag geprijsd, want wenst u nog meer?”

4 1. Pazo La Maza
2. Nederburg
3. Bodegas Callia
4. Vinas del Vero
RV 1. Pazo La Maza 2. Nederburg 3. Bodegas Callia 4. Vinas del Vero

Rood

1. Farnese Vini Fantini Primitivo 2018

• Puglia (Italië)
• Druif: primitivo
• Binnen 1 jaar drinken
• Bij charcuterie, kruidige en exotische schotels, stoof- en suddergerechten, grillades en barbecue
• Serveertemperatuur: 12 à 14°C
• 4,69 euro (Albert Heijn)

“Ongecompliceerd fruitplezier”
“Alle wijnen van de Farnesegroep bezitten een hoge S-factor: steevast sappig, suave en smakelijk. Zelfs deze primitivosmurf uit de hiel van Italië: lekker blozend rood. Parfum van pruimenjam, kersencoulis en rode aalbessen. Echt plezierig, zonder complexen of complexiteit. Eenzelfde jammy fruittemperament ook in de smaak (kers, framboos, aardbei, groene vijg, granaatappel). Maar er schuilt voldoende fraîcheur achter — aangenaam rond. Dit is ongecompliceerd fruitplezier zonder attitude, zonder kelderambitie. Punt andere lijn.”

2. Piana Del Sole Virgilius Rosso 2017

• Brindisi (Italië)
• Druif: negroamaro
• Binnen 1 jaar drinken
• Bij stoof- en suddergerechten, grillades en barbecue, rood vlees met saus, lams- en schapenvlees
• Serveertemperatuur: maximaal 14°C
• 5,99 euro (Colruyt)

“Leuk versmolten”
“Nog intacte kern met lichtere rand: wel fonkelend en lenig benenwerk tegen ons glas. Violette/viooltjes aan de neus, dan zoete karameltoffee, lichtjes aardse tabakstoets maar eveneens versgeplukte bramen en kersen. In de mond eerst lichtzoet met vooral impressies van rood pitfruit en sappige braambessen, een vleugje blonde tabak, supersoepele tannines maar bovendien ook veel zuren die alles opfrissen. Een leuke, helemaal versmolten cuvée die we het liefst rond 14°C in het glas laten orakelen.”

3. Trapiche Oak Cask Malbec 2018

• Mendoza (Argentinië)
• Druif: malbec
• Binnen 2 jaar drinken
• Bij stoof- en suddergerechten, grillades en barbecue, rood vlees zonder saus, lams- en schapenvlees
• Serveertemperatuur: 15°C
• 6,99 euro (Carrefour)

“Voor een breed publiek”
“Intens bloedrood, energiek tranend. Nog relatief gesloten boeket, maar na een kort zuurstofbad toch vlug de aroma’s van rijpe bosbessen, zwarte/rode kersen, wilde frambozen, leder, hagelslag en karamel. De smaak start resoluut met een wolkje vanille en eiktoast en blijkt daarna vlezig qua textuur, vooral gevuld met impressies van rijpe zwarte kersen, crème catalane, pruimencoulis, chocolademuffin, kaneel, caffè latte en zoethout. Een cuvée zonder te hoge instapdrempel die een breed publiek zal charmeren, ook gezien zijn mild prijskaartje.”

4. Montinho São Miguel Reserva Tinto

• Alentejo (Portugal)
• Druif: alicante bouschet, cabernet sauvignon, aragonez, touriga nacional
• Binnen 1 à 2 jaar drinke
• Bij deegwaren, gevogelte met saus, wit vlees zonder saus, krachtige of harde kazen
• Serveertemperatuur: maximaal 16°C
• 6,99 euro (Delhaize)

“Lekker vlezige smaak”
“Volrode jeugdkleur met nog weinig slijtage. Vet ogende tranen. Rode/blauwe vruchten aan de neus, lichtjes floraal, verder een wolkje peper en munt. Qua smaak lekker vlezig, sappig met impressies van pruimenjam, sour cherry, rode/blauwe pruimen, plumpudding en moerbeien. Niet opdringerige eiktoets en degelijke fraîcheur, qua smaak veel meer personality dan de toch wat introverte geur.”

4 1. Fantini
2. Virgilius
3. Trapiche
4. Montinho São Miguel Reserva Tinto
RV 1. Fantini 2. Virgilius 3. Trapiche 4. Montinho São Miguel Reserva Tinto

Met onze wijngids kan je per supermarkt bekijken welke flessen in het assortiment zitten die al zijn gekeurd en voorgeproefd door onze experts. Het oordeel (top of flop) en bijkomende informatie over bij welk gerecht de wijn past, helpen je om de juiste keuze te maken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

‘WijnKoopGids 2020. De 300 beste wijnen onder de 10 euro’. Frank Van der Auwera. Uitgeverij Vrijdag. 18,95 euro.

Ontdek alle tips en adviezen van experts over wijn in ons wijndossier.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pol van de velde

    Een goede wijn voor 10 euro, hangt van je smaakpapillen af natuurlijk. Sommigen lusten zelfs azijn, en sommigen drinken zelfs aftershave.

Lees meer