spaargids.be
Pexels spaargids.be

Spaarrentes kelderen, waar naartoe met uw centen?

De rente staat historisch laag en alles wijst erop dat daar niet snel verandering in komt. Daardoor wordt het steeds lastiger om spaarcenten te laten renderen. Welke spaarrekeningen bieden de hoogste rente?

De Belgische tienjaarrente is onder nul gegaan en dat illustreert dat het klimaat van lage rentes nog lang niet voorbij is. Daardoor is de kans reëel dat de rente van kasbons, termijnrekeningen en spaarverzekeringen (tak21) nog verder daalt. Op de rente van spaarrekeningen heeft de negatieve langetermijnrente geen directe impact, want de spaarrentes zijn vooral afhankelijk van de kortetermijnrente van de Europese Centrale Bank. Die instelling kondigde de voorbije maand aan ook dat rentetarief laag te houden, en hintte zelfs nog op een verdere verlaging.

TipVergelijk hier de hoogste spaarrentes beschikbaar op de markt.

Voor Deutsche Bank was dat het sein om fors te snoeien in de rente van haar DB Saving Plan, een spaarplan waarmee maandelijks tot 500 euro kon worden gespaard. Het spaarplan bood lange tijd de hoogste rente op de Belgische markt, met een basisrente van 0,6 procent en een getrouwheidspremie van 0,3 procent. De basisrente wordt gegeven voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat, de getrouwheidspremie komt daar bovenop voor gelden die twaalf maanden ongewijzigd behouden blijven. Intussen biedt het DB Saving Plan een basisrente van 0,05 procent en een getrouwheidspremie van 0,2 procent. Eerder verlaagde ook Belfius de rente op haar Spaarrekening+.

Nieuwe prijsbreker

Nu het DB Saving Plan niet langer aan de kop van het spaarpeleton staat, is de getrouwheidsrekening van MeDirect de nieuwe prijsbreker. Die biedt een totaalrente (basisrente + getrouwheidspremie) van 0,85 procent. De Step Up-rekening van Beobank en de Santander Consumer Bank Vision Plus-rekening bieden elk een totaalrente van 0,8 procent.

Er zijn nog slechts zeven spaarrekeningen met een totaalrente van 0,5 procent of meer, leert ons overzicht. Slechts één van die rekeningen biedt nog een hogere basisrente dan getrouwheidspremie. Enkel zo’n rekening is geschikt voor wie regelmatig geld van de spaarrekening haalt en daardoor geen getrouwheidspremie uitgekeerd krijgt. Dergelijke spaarders hebben vooral baat bij een hoge basisrente. De hoogste basisrente is momenteel te vinden bij NIBC Direct (Direct Flex) en Izola Bank (Saver Account). Beide spaarrekeningen bieden een basisrente van 0,42 procent.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Wat zijn de alternatieven voor een spaarboekje?

Hoeveel moet u nog sparen voor een deftig pensioen?

Spaarverzekering biedt ook bescherming

Bron: spaargids.be

51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johan demuynck

    De inflatie is laag zodus is de rente op je spaarboekje ook laag. Wat is het probleem eigenlijk ?

  • Johan Van Biesen

    Indien de Amerikaanse overheid president Nixon met zijn absoluut krapuleus idee om de dollar niet meer aan het goud te binden een kogel door de kop had geschoten in plaats van in te stemmen, dan zat de wereld nu niet in de miserie, nu kunnen de centrale banken geld drukken zoveel ze willen, het is in principe niets waard, geld is schuld, een fraai papierke, niets anders.

Lees meer