BELGA

Sperperiode zomerkoopjes van start

De sperperiode voor de zomerkoopjes is vandaag van start gegaan. Sinds vorig jaar begint die een kleine week vroeger, omdat de sper- en de referentieperiode nu samenvallen. Wie gaat winkelen, mag zich verwachten aan heel wat koppelverkoop. De zomersolden vinden plaats van 1 tot 31 juli.

Tijdens de sperperiode, die duurt tot het begin van de koopjes, is het voor modewinkels wettelijk verboden om kortingen aan te kondigen of te suggereren. Het is dan wel mogelijk om aan koppelverkoop te doen. Daarbij krijgt de klant bijvoorbeeld een korting bij de aankoop van twee kledingstukken of krijgt hij of zij een derde kledingstuk gratis bij de aankoop van twee andere.

Uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij 342 modezaken blijkt dat 29 procent van de handelaars deze sperperiode aan koppelverkoop zal doen, terwijl dat vorig jaar nog 22 procent was. "Ze kunnen eigenlijk niet anders", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Grote modeketens pakken voluit uit met koppelverkoop en samen met de internationale webwinkels proberen ze de consument het hele jaar door te lokken met kortingen. Eigenlijk maken zij de solden kapot en dat is jammer."

Lees meer