8 Sterrenchef Luc Bellings toont hoe je hapjes uit de supermarkt een verrassende toets geeft.
Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photo News Sterrenchef Luc Bellings toont hoe je hapjes uit de supermarkt een verrassende toets geeft.

Exclusief voor abonnees

Sterrenchef Luc Bellings keurt kerstingrediënten uit de supermarkt: “Vispannetje? Dit lijkt meer op saus uit een legerkazerne”

Nog op zoek naar een geslaagde kreeftensoep? Twijfel je als hoofdgerecht nog tussen een vispannetje of fazantenfilet? En met welke dessertstronk blaas je je gasten pas écht onder tafel? Geen nood, in de laatste rechte lijn naar het kerstfeest hakt sterrenchef Luc Bellings de knopen door. Wat zijn aanraders, en vooral, zijn absolute afraders? “Met deze vieze brij jaag je je gasten van tafel.”

Aperitiefhapjes

Colruyt: “Lelijk maar lekker”

Hartige wafeltjes (Boni Selection)
6,59 euro (9 stuks)
8/10

“De lelijkste zijn wel de lekkerste. Zulke hartige wafeltjes zijn wel origineel, maar uit de oven zien ze er allesbehalve aantrekkelijk uit. Alles bovenop die wafeltjes is samengekoekt. Máár ze smaken wel degelijk naar wat op de verpakking staat: ‘spekblokjes met emmentaler’, ‘zongedroogde tomaten’ en ‘geitenkaas’. Dit zijn écht wel hartige hapjes met smaak, vooral die met tomaat. Bovendien smaken de wafeltjes zelf niet te zoet en zit er ook een mooie bite aan.”

Makro: “Nul vissmaak”

Visfestijn ‘Mer du nord’
13,67 euro (15 stuks - 280 gram)
5/10

“Gelukkig heeft één hapje ook de vorm van een visje. Anders zou ik amper beseffen dat ik vishapjes aan het eten ben. Van de garnaaltjes op het ene hapje zijn enkel de zwartgeblakerde restjes overgebleven, wat in de oven nu eenmaal onvermijdelijk is. Terwijl dat hoorntje één en al kaas- en nul vissmaak heeft. Het enige hapje dat ermee door kan, is dat met het vierkantje zalm. Minder zout dan verwacht en door de zalm hartelijk én toch ietwat naar vis smakend.”

Makro: “Hoofdsmaak weggeduwd”

Apéros Veggie
4,12 euro (15 stuks - 225 gram)
6/10

“Wat is het nut van zo’n veggiehapje met rode biet als het alleen maar naar bessen smaakt? Het is fijn dat er met deze hapjes ook aan de vegetariërs wordt gedacht, maar in plaats van de typisch aardse smaak van rode biet, proef je alleen maar het zurige van besjes. Ook bij de andere hapjes, met pastinaak, duwt kurkuma de hoofdsmaak volledig weg. Enkel het hapje met boschampignons smaakt er ietwat naar.”

Gepimpt door Luc Bellings

“Hoewel de wafeltjes van Colruyt eigenlijk al een voldoende hartige smaak hebben, kan je ze nog versterken door op het spekwafeltje zelf nog een sneetje prosciutto of serrano te leggen, op het tomatenhapje nog meer kerstomaatjes met een blaadje paksoi én op het geitenkaashapje nog een geraspt flinterdun schijfje parmezaan en wat tijm.”

(lees verder onder de foto)

8 Aperitiefhapjes van 1. Colruyt, en 2 en 3. Makro.
Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photonews Aperitiefhapjes van 1. Colruyt, en 2 en 3. Makro.

Garnaalballetjes

Carrefour: “Te dik gebonden”

vers
7 euro (12 balletjes - 180 gram)
6/10

“Alvast niet onaardig gevuld, deze garnaalballetjes. Gemiddeld tel ik toch drie garnaaltjes per stuk. De korst oogt mooi, net als de bolvorm. Alleen is de vulling me iets te vast, te dik gebonden en net te weinig naar ‘bisque’ en cayennepeper smakend. Dit lijkt eerder op een gewoon kroketje waarin per ongeluk enkele garnalen zijn beland. Al liet die zich wel het makkelijkst van de drie in frituurvet bakken.”

Lidl: “Voldoende smeuïg”

Delicieux (diepvries)
3,49 euro (180 gram)
8/10

“Net als een garnaalkroketje hoort ook een garnaalballetje ietwat lopend en voldoende smeuïg te zijn én daarin tonen de balletjes van Lidl zich geslaagd. Met 2 à 3 garnaaltjes per stuk zijn ze voldoende gevuld én met een gulle ‘strooi’ cayennepeper ook rijkelijk afgekruid.”

Delhaize: “Tikje te flets”

diepvries
4,99 euro (20 balletjes - 280 gram)
7/10

“Met de hoeveelheid garnalen is niets mis — 2 à 3 per balletje — net zoals de vulling meer dan voldoende bisque-aroma bevat. Alleen smaakt het misschien net een tikje te flets: men mocht wat guller geweest zijn met cayennepeper. Maar voorts is hier weinig mis mee.”

Gepimpt door Luc Bellings

“Zelfs een banaal ingrediënt als een garnaalballetje kan toch mooi aan tafel getoverd worden door het bovenop zo’n mini—porseleintje te presenteren, vastgeplakt aan een puntje (zelfgemaakte) mayonaise met daarbovenop nog een puntje mayonaise, een blaadje cress én een échte garnaal om de garnalensmaak voldoende te kunnen versterken. In plaats van alle balletjes samen in hetzelfde potje met enkele prikkers te gooien, maak je er zo toch een ‘sterrenballetje’ van.”

(lees verder onder de foto)

8 Garnaalkroketten van 1. Delhaize, 2. Lidl en 3. Carrefour
Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photonews Garnaalkroketten van 1. Delhaize, 2. Lidl en 3. Carrefour

Mini croque-monsieurs

Delhaize: “Hard toastje kaas”

diepvries
4,99 euro (20 stuks - 165 gram)
3/10

“Tien op tien voor hygiëne: de mini-croques liggen netjes op een schaaltje en zijn ook nog eens in plastic verpakt. Helaas trekt de smaak op niks: droog, droger, droogst. De boterhammetjes zijn veel te dun waardoor ze uit de oven komen als keiharde ‘aperitieftoastjes’. Bovendien zijn sommige exemplaren niet eens voor de helft gevuld met ham. Zelfs een schelletje ham van 1,5 vierkante centimeter is blijkbaar te veel gevraagd. Sorry, maar dit is gewoon een hard toastje met kaas.”

Aldi: “Smaak beter dan uitzicht”

Excellence (diepvries)
2,99 euro (20 stuks - 240 gram)
8/10

“Toch een weinig appetijtelijk minpunt: zonder het minste plastic omhulsel komen deze mini-croques ‘in één blok’ uit de kartonnen doos gedonderd. Het lijken wel aanmaakblokjes voor de BBQ. Gelukkig is de smaak veel beter dan het uitzicht. De ‘boterham’ aan beide zijden is voldoende dik en zo krokant vanbuiten en mooi moelleux vanbinnen. Al proef ik zogoed als alleen maar kaas omdat er bovenaan ook nog eens kaasgratin opligt.”

Gepimpt door Luc Bellings

“Alleen al door een mooi rechthoekig bordje te gebruiken en die mini-croques af te werken met wat puntjes kaascrème, enkele mini-blaadjes rode zurkel en rucola kan je van niets toch iets maken.”

(lees verder onder de foto)

8 Minicroques van 1. Delhaize en 2. Aldi.
Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews Minicroques van 1. Delhaize en 2. Aldi.

Kreeftensoep

Colruyt: “Superlekker”

Boni Selection
4,29 euro (950 ml)
10/10

“Een geslaagde kreeftensoep mag geen halve tomatensoep zijn, maar moet intens naar bisque geuren. Dat is hier bij deze mooi donkerrode soep zeker het geval: de geur doet me watertanden. Het aroma van schaal- en schelpdieren is alomtegenwoordig, net zoals de soep ook iets dikker is dan een gewone soep — wat voor kreeftensoep zeker een plus is. Meerwaarde ook zijn de kleine stukjes kreeftenvlees erin, die de smaak nog versterken. Met ook nog eens de perfecte afkruiding — niet te veel zout, net voldoende cayennepeper — is dit zonder concurrentie de beste kreeftensoep. Superlekker!”

Lidl: “Te waterachtig”

Delicieux
3,29 euro (900 ml)
5/10

“Vrij licht van kleur en na enkele lepels begint de peper me achterin de keel aan te vallen. De afkruiding kon dus subtieler, net als de binding stukken beter kon: de soep is op het waterachtige af. Ook aan de smaak is nog wat werk. Alsof ik pompoensoep aan het eten ben: daarbij proef ik ook nooit wat ik nu eigenlijk aan het oplepelen ben.”

Delhaize: “Vage vissoep”

4,59 euro (585 ml)
3/10

“Gelukkig maakt de kleur me er nog enigszins attent op dat ik kreeftensoep aan het eten ben, want door de smaak zou ik het absoluut niet kunnen raden. Schotel dit blind in een kommetje voor aan je feestgezelschap en ze zouden in het beste geval gokken op één of andere ‘vage vissoep’. Zo flets ook, nul zout of peper — dan is de kreeftensoep van Lidl tenminste nog gekruid.”

Gepimpt door Luc Bellings

“Aan de kreeftensoep van Colruyt zelf hoef je niets te veranderen — die is perfect. Door wat room op te kloppen en er bovenop te leggen krijg je een heerlijke cappuccino die zich het best laat presenteren in een glazen tas. Met ook wat garnaaltjes op de glasrand als visueel extraatje. Met eventueel nog een sint-jakobsnootje of extra stukje kreeft in de soep zelf maak je het geheel nog smakelijker.”

(lees verder onder de foto)

8 Kreeftensoep 1. Colruyt, 2. Delhaize en 3. Lidl
Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photonews Kreeftensoep 1. Colruyt, 2. Delhaize en 3. Lidl

Vispannetje

Aldi: “Saus uit de legerkazerne”

Excellence
5,99 euro (370 gram)
5/10

“Aan de vis zal het alvast niet liggen: twee grote, mooie stukken kabeljauw en zalm die het merendeel van de 300 gram — toch de portie van een hoofdgerecht — invullen. Terwijl de piepkleine stukjes wortel en prei wel wat groter en royaler aanwezig geweest mochten zijn. Maar voor de grootste hapering zorgt de saus: ietwat zurig door de witte wijn die niet voldoende ingekookt raakte — geen saus voor kinderen en ook volwassenen zullen hier net echt wild van worden. Het lijkt wel saus uit de legerkazerne. Ook dat wakke bladerdeegkoekje hadden ze er beter uit gelaten.”

Makro: “Volgens het boekje”

6,81 euro (300 gram)
8/10

“Niet te veel tralala: drie netjes opgerolde tongscharrolletjes in een badje van champignonschijfjes en een ‘champignonsaus’ die eindelijk ook eens naar champignons smaakt. Ook de structuur is volgens het boekje: voldoende gebonden, maar toch nog altijd mooi lopend. Ook de visrolletjes zelf zijn nog voldoende sappig. De bovenkant, die boven de saus uit kwam, valt sowieso wat droger uit, maar met dit potje mag je nog aan de feesttafel komen. Ook al zorgen de rivierkreefjes niet echt voor een meerwaarde: ze komen als caoutchouc uit de oven — ze zouden die beter in een apart potje meegeven. Zodat je die pas aan het eind in het potje kan doen.”

Colruyt: “Vieze brij”

Boni Selection
6,29 euro (300 gram)
3/10

“Terwijl je met dit potje je gasten alleen maar zou wegjagen. Wat een vieze brij is me dat. Op de foto op de verpakking zag dit vispannetje er nog smakelijk uit. Maar wat uit de oven komt, laat zich enkel omschrijven als een bruinige saus met grijze stukken vis die kabeljauw, koolvis en zalm zouden moeten voorstellen. Hoewel ‘stukken’ nog te mooi uitgedrukt is. Dit lijken wel brokken — afvalresten van de vis. Door veel te veel bindmiddel verandert dit binnen de kortste keren in een oneetbare, vieze pap. Dit zal je feestmenu danig verknallen.”

Gepimpt door Luc Bellings

“Ook al zit het vispannetje al in een potje, zo’n aarden potje oogt toch maar weinig feestelijk. Daarom zou ik de inhoud dresseren in een mooi, diep bord. Met daarbovenop uitgestrooid verse, handgepelde garnalen die geen oven gezien hebben, stukjes jonge prei én wat ziltige cress.”

(lees verder onder de foto)

8 Vispannetje, van 1. Colruyt, 2. Aldi en 3. Makro.
Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photonews Vispannetje, van 1. Colruyt, 2. Aldi en 3. Makro.

Filet van fazant

Makro: “Prima kwaliteit”

23,99 euro/kilo
9/10

“Mooie, sappige stukken — prima kwaliteit. Méér dan het product zelf is hier de man/vrouw aan het fornuis van belang. Die kan de cuisson van zo’n mooi stuk uiteindelijk nog helemaal om zeep helpen. Belangrijke tip: na het kort aanbakken op de pan stop je de fazant beter een kwartiertje in een heteluchtoven op 90°C dan kortere tijd in een oven op 180°C. Bij die laatste temperatuur dreigt de filet uit te drogen.”

Carrefour: “Aangeschoten”

28,99 euro/kilo
8/10

“Geen enkele filet valt echt uit de toon, al kijk je als winkelende klant maar beter goed uit je doppen. Twee van de drie filets zijn oké, maar het derde stuk heeft bloeduitstortingen en is eigenlijk onbruikbaar. In dit deel is de fazant door een geweerschot geraakt — zelfs een deel van de stukgeschoten pluimen zit er nog in. Dit stuk had de beenhouwer van Carrefour eigenlijk niet meer in de verpakking mogen stoppen.”

Delhaize: “Mocht wat groter”

27,49 euro/kilo
8/10

“Ook deze dunne filet laat zich ietwat verrassend mooi rozig uitbakken, al had deze individuele portie — hoogstens 200 gram — gerust wat groter mogen zijn. Zeker als deze filet als hoofdgerecht wordt gebruikt. Waarom dan geen twee kleine filets op hetzelfde bord? Dat oogt minder mooi als presentatie. Jammer ook dat deze filet net als de rest zijn vel niet meer had. Zo zou de filet bij het bakken nog sappiger en smakelijker blijven.”

Gepimpt door Luc Bellings

“Bovenop een al in stukjes gesneden fazantenfilet horen echt alleen maar typische wintergroentjes als witloof, knolselder, gele selder, afgewerkt met enkele toefjes knolselderpuree en gegarneerd met enkele spruitblaadjes. Zo krijg je eigenlijk een moderne versie van de klassieke ‘fazant Brabançonne’.”

(lees verder onder de foto)

8 Fazantenfilet van 1. Makro, 2. Carrefour en 3. Delhaize
Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photonews Fazantenfilet van 1. Makro, 2. Carrefour en 3. Delhaize

Moelleux van chocolade

Delhaize: “Het hardste gebak”

vers
3,99 euro (2 x 90 gram)
7/10

“Uit alle drie moelleuxs komt de pure chocolade nog mooi uit gelopen, dus op dat risicovolle vlak zijn ze alle drie alvast geslaagd. Tussen de drie is er ook weinig smaakverschil, maar hier toont het gebak rond de vloeibare chocolade zich het hardst en meest kruimelig van de drie.”

Aldi: “De mooiste”

Excellence (diepvries)
1,49 euro (2 x 90 gram)
8/10

“Qua vorm alvast de mooist ‘gepolijste’, terwijl ook de smaak zeker niet teleurstelt: de ook hier royaal aanwezige chocolade is voldoende bitter en lopend. Dankzij de gladde vorm zal deze moelleux alvast het mooist op een feestbord ogen. En: doordat die net iets hoger is dan de rest, ligt de kans op mislukking wat lager. Onhandige hobbykoks kunnen hem nog net iets langer in de oven laten zonder het risico op een niet-lopende chocoladevulling.”

Lidl: “De ‘moelleux-ste’”

Firenze (diepvries)
1,49 euro (2 x 90 gram)
9/10

“Het ‘moelleux-ste’ én ‘zalvigste’ van allemaal. De vloeibare chocolade komt er haast als een lavastroom uitgelopen en toont zich qua smaak voldoende fondant-bitter, terwijl het flinterdunne laagje gebak errond eigenlijk niet meer dan een omhulsel is. Wie graag uit een pot smeerchoco lepelt, zal ook hier zeer tevreden mee zijn.”

Gepimpt door Luc Bellings

“Een perfecte moelleux behoeft eigenlijk geen bol vanille-ijs op hetzelfde bord. Meestal dient dat toch maar als afleiding voor een mislukte moelleux. Bij een geslaagde moelleux volstaat wat poedersuiker, wat rood fruit en enkele muntblaadjes.”

(lees verder onder de foto)

8 Moelleux van chocolade, Delhaize (links), Lidl (rechts) en Aldi (onder).
Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photonews Moelleux van chocolade, Delhaize (links), Lidl (rechts) en Aldi (onder).

Meer smaaktesten en bijbehorend pittig commentaar van Luc Bellings lezen? Bekijk hier het dossier. 

Beste friturist proeft en beoordeelt 12 soorten diepvriesfrieten: “‘Made in Belgium’ maakt het niet altijd beter”

Luc Bellings proeft bijna-echte burgers: “De geur is afstotelijk, maar deze burger is sappiger dan een Bicky”

Luc Bellings proeft tomaat-garnaal: “Sorry, maar voor deze prijs is dit bord een verkrachting”

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • De Waen Luc

    De kreeftensoep van Boni "super" ?? Het is een aangedikte , soep die naar paprika poeder en kreeftenextract poeder smaakt....me een beetje rare visgeur die domineert...Als je die lekker vind.....

  • Huub Lemmens

    Elitair kereltje. Wie kan zijn eten betalen? Die kunnen het dan nog eens aftrekken van hun belastingen. Godgeklaagd dat leeghoofdig gedoe

Lees meer