Stroomnet mogelijk ook elders gesaboteerd

"Door een explosie in een transformator zal ons land de komende winter minder stroom kunnen invoeren vanuit Frankrijk." Dat zegt een hooggeplaatste bron binnen de veiligheidsdiensten. Dat probleem komt bovenop het stilleggen van drie kernreactoren. "Pas nu beginnen de betrokken instanties zich af te vragen of toen misschien ook sabotage is gepleegd." Onlangs moest een kernreactor in Doel dicht door kwaad opzet.

Probeert iemand moedwillig delen van ons land zonder stroom te zetten? Volgens een hooggeplaatste bron sluiten de veiligheidsinstanties dat plots niet uit. Begin deze maand viel kernreactor Doel 4 stil na een defect in een leiding voor smeerolie. Een geval van sabotage, luidde het al snel. Mogelijk zelfs het tweede, zo blijkt nu.

Komende winter zal ons land op piekmomenten wellicht nood hebben aan een constante maximale stroominvoer van 3.500 MW vanuit het buitenland. Het is echter maar de vraag of dat effectief mogelijk is. Een dwarsregeltransformator in Monceau-sur-Sambre, die de invoercapaciteit tussen Frankrijk en België optimaliseert, werd in maart nog vernield door twee krachtige explosies.

Een woordvoerster van netbeheerder Elia meent dat de ­herstellingen bijna gedaan zijn. Een concrete timing kan ze echter niet geven. Op de website van de ­netbeheerder stond gisteravond niettemin te lezen dat het net­element Monceau (B)-Chooz (Fr) nog tot en met 31 december onbeschikbaar is. Dezelfde hooggeplaatste bron merkt ­bovendien op dat - na de sabotage in Doel - stilaan twijfels ­rijzen of de explosies in Monceau-sur-Sambre wel te wijten zijn aan een technisch incident. Het federaal parket bevestigt dat het de brand in Monceau-sur-Sambre opnieuw onderzoekt.

De dwarsregeltransformator in Zandvliet heeft bovendien onderhoud nodig. Daardoor is ook de ­invoercapaciteit vanuit Nederland kleiner. De steden en gemeenten vragen ­intussen dringend meer informatie over de noodplannen. Dat is vooralsnog onmogelijk omdat de net­beheerder, samen met de overheid, nog géén definitief plan heeft.

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE

Lees meer