Illustratiefoto.
Getty Images/Cultura RF Illustratiefoto.

Test-Aankoop klaagt verdwijnen van gratis bankrekening aan: “Klanten moeten gratis aan hun eigen geld geraken”

Elke bank zou een gratis bankrekening moeten aanbieden. Dat vraagt verbruikersorganisatie Test-Aankoop. Aanleiding is het verdwijnen van opnieuw een gratis rekening, ditmaal bij Deutsche Bank. Volgens de consumentenorganisatie blijven er nog - naast enkel internetrekeningen en niche-aanbiedingen - maar twee gratis rekeningen over in ons land: Keytrade KeyPack en de Argenta Girorekening. 

Bij Deutsche Bank is het DB M@X-pakket niet langer voor iedereen gratis, bevestigt de bank. Dat pakket biedt onder meer een bank- en spaarrekening. Niet-actieve klanten zullen voortaan 8 euro per kwartaal moeten betalen. Maar voor wie bij Deutsche Bank regelmatig belegt, of voor wie 10.000 euro bij Deutsche Bank heeft staan, blijven de diensten gratis. Dat geldt ook voor wie jonger is dat 25 jaar. "Voor de meeste van onze klanten blijft het gratis", aldus een woordvoerder.

Het nieuwe tarief is voor Test-Aankoop aanleiding om opnieuw een gratis bankrekening te bepleiten in het gamma van elke bank. "Basisbankdiensten zouden gratis moeten zijn", aldus woordvoerder Simon November. "Klanten moeten op een gratis manier aan hun eigen geld kunnen raken".

In een reactie zegt bankenfederatie Febelfin dat de bankkosten voor de consument, in vergelijking met de rest van Europa, bijzonder laag zijn in ons land. De gemiddelde zichtrekening in België kost een gezin minder dan 50 euro per jaar. “In ruil krijgen ze veel dienstverlening. Dat heeft ook een kost”, klinkt het.

31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patrik Van Hover

    Patrik van hover Als de bankfilialen verhuizen buiten de centrumsteden doet dit zeker geen goed aan de dienstverlening en verplicht zo de klanten te verhuizen naar andere banken welke toch nog in de stad blijven. Ze houden blijkbaar geen rekening met oudere klanten

  • Bart Verbeeck

    Ik betaal voor mijn crypto 'rekeningen' niets. Waarom ook? Het is mijn geld dat ik in mijn eigen bank stokeer. Als je bij een bank geld stokeerd dan weet je dat daarmee gaat 'gespeeld' worden op de beurs of andere zaken mee gebeuren. Als je bank failliet gaat ben je je geld kwijt. Ja, er bestaat een staatsgarantie, maar lees die kleine lettertjes is door en je weet dat je de pineut bent.

Lees meer