Volgens Test-Aankoop beschikken de verzekeraars over een groot financieel overschot door de daling van het aantal schadegevallen.
Shutterstock Volgens Test-Aankoop beschikken de verzekeraars over een groot financieel overschot door de daling van het aantal schadegevallen.

Test-Aankoop vraagt autoverzekeraars om deel van premie voor 2020 terug te betalen

Volgens Test-Aankoop zijn er sinds de start van de lockdown in ons land op 18 maart naar schatting 68% minder ongevallen met letselschade geweest dan gemiddeld over de laatste drie jaar. “Wij vragen autoverzekeraars om de consument een deel van de premie voor 2020 terug te betalen of om een korting toe te kennen op de premie van 2021", meldt de consumentenorganisatie.

“We rekenen op een krachtig signaal van de sector in de vorm van een gedeeltelijke terugbetaling voor dit jaar of een korting voor volgend jaar”, meldt Test-Aankoop. “Momenteel kun je bij veel autoverzekeraars weliswaar een premiekorting krijgen als je het aantal kilometers dat je per jaar zult afleggen, in je contract laat beperken. Maar dat vergt te veel rompslomp voor een tijdelijke situatie. Je zult het contract immers opnieuw moeten laten aanpassen zodra je weer meer kilometers doet.”

Tip: Vergelijk hier prijzen voor autoverzekeringen

Verzekeraars beschikken volgens de consumentenorganisatie over een groot financieel overschot, nu de forse afname van het aantal schadegevallen de schadelast voor verzekeraars sterk heeft verlaagd.

De lockdown heeft niet-essentiële verplaatsingen verboden en telewerk tot regel gemaakt. Daardoor was er opvallend minder verkeer en waren er minder ongevallen. Van 15 maart tot 30 april vielen er in 2017, 2018 en 2019 gemiddeld 74 doden en 5.894 gewonden. 

In dezelfde periode dit jaar verwacht het Verkeersinstituut Vias 24 verkeersdoden en 1.877 letselongevallen, dus 50 doden en 4.017 letselongevallen minder. Daarom vindt Test-Aankoop dat de verzekeraars een geste zouden moeten doen.

Lees ook:

“Door wekenlange lockdown zijn we het rijden verleerd”: na een zwart verkeersweekend is defensief rijden de boodschap (+)

Zonen en dochter rouwen om vader (61) die het leven laat in ongeval: “Het ging net beter met hem waardoor hij opnieuw ritjes met de motor kon doen” (+)

Is er een tweede ‘coronagolf’ op komst? Dit zijn drie scenario’s (+)

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gaston Lenaerts

    En wat gezegd van het abonnementsgeld bij proximus. We betalen iedere maand 16.99 euro voor all sports Jupiter league inbegrepen. Hebben al drie maand geen competitievoetbal gezien en dit zal zo nog wel een tijd duren. Ga mijn abonnement opzeggen als dit niet verandert.

  • Simone Meeuwesen

    20 % minder auto verzekering. Tof. Simone Meeuwesen

Lees meer