Beeld ter illustratie, AliExpress.
ANP XTRA Beeld ter illustratie, AliExpress.

Test-Aankoop waarschuwt consumenten voor Chinese webwinkels zoals AliExpress en Wish

De consumentenorganisatie Test-Aankoop ontvangt almaar meer klachten van klanten die iets bestelden bij Chinese webwinkels, zoals AliExpress en Wish. Uit een onderzoek van de organisatie, waarover De Standaard vandaag bericht, blijkt dat er verschillende problemen en risico’s opduiken. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Test-Aankoop trok zelf op onderzoek uit nadat de organisatie steeds meer klachten van misnoegde klanten ontving die iets hadden besteld bij Chinese webwinkels, bekend om de lage prijzen en het ruime aanbod. De organisatie bestelde 64 uiteenlopende producten op zes verschillende sites: vier webwinkels (Banggood, Dealextreme, MiniInTheBox, Tinydeal) en twee platforms waar externe verkopers hun producten aanbieden (het bekende AliExpress en Wish). 

Risico’s

De consumentenorganisatie wil consumenten bewustmaken van de risico’s die verbonden zijn aan het online shoppen bij een Chinese webwinkel. Zo moet er rekening gehouden worden met erg lange levertijden, die vaak niet overeenstemmen met wat de online winkels en platforms beloven. Klanten moeten er ook rekening mee houden dat hun pakje niet aankomt. Bij een op de tien abonnees van Test-Aankoop werd niets geleverd. 

Daarnaast kan de prijs van een bestelling snel oplopen. Voor verzendingen van minstens 22 euro betalen klanten 21 procent btw en op producten van 150 euro worden Europese invoerrechten betaald. Ook als je een pakje wil terugsturen, moet je vaak extra euro’s neertellen. Voor een zending tussen 350 gram en 1 kg betaal je via bpost 21,75 euro, voor een pakje tussen 1 en 2 kg is dat 43,50 euro. 

Bovendien bestaat de mogelijkheid dat consumenten een namaakproduct aankopen. Naast een boete, lopen klanten in dit het geval het risico te moeten opdraaien voor de vernietigingskosten bij de douane. 

Tot slot zijn de aangeboden producten niet altijd veilig. Risico’s op verwon­dingen, chemische risico’s en verstikkingsgevaar voor kinderen zijn geen uitzonderingen.

Tips

Test Aankoop raadt consumenten aan om bij aankoop op een Chinese website enkele vuistregels te respecteren:

- Geef niet meer dan 22 euro per aankoop uit om extra kosten te vermijden.

- Betaal met een kredietkaart.

- Koppel een verzekering aan je kredietkaart, zodat je bij een niet-levering het geld terug kan krijgen.

158 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nico Dakman

    Tuurlijk zijn de meeste dingen fake maar als je 1/10 de prijs moet betalen voor praktisch hetzelfde. Who cares. Alles komt nu al bijna China of Japan..

  • lars vandenberge

    Geen problemen met 21% btw of invoerrechten wel met de schandalig hoge "inklaringskosten" van Bpost van minstens 20€ per zending. De consument staat met zijn rug tegen de muur. Dat Testaankoop dit machtsmisbruik van Bpost eens onderzoekt.

Lees meer