Presentator Thomas Vanderveken.
Joel Hoylaerts / Photo News Presentator Thomas Vanderveken.

Exclusief voor abonnees

Thomas Vanderveken laat in zijn portemonnee kijken: “Een garagebox was mijn beste investering ooit”

Thomas Vanderveken (38) is net gestart met een nieuw seizoen van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ (Canvas). Eerder onderzocht hij in ‘Voor Hetzelfde Geld’ op Eén hoe je kunt besparen of iets verdienen. Geld is voor hem nochtans niet het hoogste goed. Toch is hij zich erg bewust van zijn uitgavenpatroon en zijn financiën. Zijn eerlijke antwoord op tien geldvragen. “Voor grote uitgaven kan het zinvol zijn om in de buurlanden te shoppen, want België is echt duur.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Thomas Vanderveken: “Ik zou nooit een interessante job ruilen voor iets wat ik minder graag doe, puur voor het geld. Als zelfstandig presentator zou ik veel kunnen bijverdienen. Maar ik doe het heel uitzonderlijk, omdat ik in mijn vrije tijd liever bij mijn gezin ben. Toen ik lang geleden de overstap maakte van VTM naar VRT, lag mijn loon ook lager. Maar ik vond dat niet zo erg omdat de inhoud van mijn nieuwe job boeiend was. Geld vind ik dus niet zo belangrijk, maar dat komt ook omdat ik voldoende verdien. Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen geld en geluk. Meer geld kan bijdragen tot extra geluk, maar dat effect is niet eindeloos. Vanaf een bepaald bedrag zal nog meer geld je niet gelukkiger maken.”

Waaraan spendeer je het meest?

“Vakanties. Ik ben me redelijk goed bewust van mijn uitgavenpatroon. Om het jaar schuim ik de markt af om te kijken of ik niet kan besparen op gas, elektriciteit of verzekeringen. Maar tijdens vakanties wil ik genieten, dan laat ik het breed hangen. (lacht) Als een koffie op de Champs Élysées 12 euro kost, dan betaal ik dat gewoon. Ik ga dan niet op een ongezellige plek in de schaduw een meeneemkoffie halen, omdat het er goedkoper is. Véro (Véronique Leysen, Thomas’ vriendin, red.) en ik zijn vorig jaar in New York geweest, daar spendeer je wel wat. Cultuur is er duur, dat is eigen aan de stad. We hebben het ervoor over om 150 euro te spenderen aan een operaticket, zeker voor een ster als Anna Netrebko.”

Ik zal nooit kopen op krediet. Dat is heel Vlaams, heel anders dan in de States

Wat heb je van je ouders geleerd over geld?

“Van mijn ouders heb ik geleerd dat materiële dingen niet zo belangrijk zijn. Mijn vader was acteur, mijn moeder organiseerde kunstprojecten. Een mooi interieur kwam bij ons niet op de eerste plaats. Zelf kan ik wel iets meer geld uitgeven aan een mooie designzetel. Al doet het me pijn. Ik geef niet graag en niet gemakkelijk grote sommen geld uit. Ik zal dan liever nog eens teruggaan tijdens de koopjes. Ik haat het als ik geld moet overschrijven van mijn spaarrekening naar mijn zichtrekening. Ik zal ook nooit kopen op krediet, ik zet de tering naar de nering. Dat is heel Vlaams, heel anders dan in de States.”

Heb je al eens belegd in aandelen of obligaties?

“Toen we klein waren, heeft mijn moeder van haar spaargeld voor 4.000 euro Arco-aandelen gekocht. Het werd toen gezien als ontzettend veilig. Ik ga geen stelling innemen in het debat, maar sinds het faillissement van Dexia is mijn animo voor aandelen wel gedaald ... Voor het programma ‘Voor Hetzelfde Geld’ heb ik ooit aandelen gekocht van drie bedrijven, waaronder enkele stabiele en enkele die meer fluctueerden: Delhaize, AG Insurance en Spector. Na drie à vier maanden had ik een mooie winst.”

Investeer je in vastgoed?

“Enkele jaren geleden heb ik een garagebox gekocht in Berchem, voor 20.000 euro. Ik woonde er vlakbij. In een gebouwencomplex werd er een hele reeks garageboxen verkocht, allemaal op hetzelfde moment en voor een goede prijs, licht onder de marktwaarde. Op tien dagen waren ze allemaal de deur uit. Een dik jaar later heb ik mijn garage opnieuw verkocht, met winst. De garagebox was een goede investering. Maar ik had het geld nodig om een huis te kopen, samen met mijn vriendin.”

Heb je al in ondernemingen geïnvesteerd via crowdfunding?

“Ik heb een Win-winlening afgesloten voor acht jaar, waarmee je investeert in een bedrijf van vrienden, familie of kennissen. De vennootschap heeft een goedkope lening en ik heb een interessante belastingaftrek. Op aanraden van Véronique ben ik nu ook in zelfstandig dienstverband. Al is mijn boekhouding enkele velletjes per kwartaal, die van Véronique twee klasseurs per maand.” 

 Doe je aan pensioensparen? En ben je dan wel eens veranderd van fonds?

“Ja, ik ben er heel vroeg mee begonnen. Toen ik nog bij JIM werkte, ik was 18. Het is spijtig dat de kredietcrisis van 2007 een groot stuk rendement heeft weggekaapt. Ik ben ondertussen nog niet veranderd van spaarfonds, omdat de fondsen van de grote banken heel erg op elkaar lijken. Ik zal vanaf mijn vijfstigste wel stilletjesaan omschakelen naar een minder volatiele belegging, met minder aandelen en meer obligaties. Nu bestaat dat fonds nog vooral uit aandelen.”

Als je grote bedragen gaat spenderen, neem dan je tijd om te vergelijken. Het verschil kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s

Gebruik je ook apps om online te bankieren?

“De Bancontact-app gebruik ik om op restaurant af te rekenen en meteen ook de kosten te verdelen. Betalen met gsm vind ik niet altijd zo handig, want wat als je batterij plat is? In de VS kan je via Apple Pay met je kredietkaart of gsm betalen via de tablet van de zaak. Je hebt dan niet én je kaart én je gsm nodig. Zo’n tablet vind ik toch meer 2019 dan het toestel dat hier nog gebruikt wordt.” 

 Je hebt het consumentenprogramma ‘Voor Hetzelfde Geld’ gepresenteerd. Wat heb je daarvan opgestoken?

“Als je grote bedragen gaat spenderen, dan moet je je tijd nemen om te vergelijken. Het loont echt om enkele dagen vakantie te nemen. Bij een lening of een huis loopt het verschil al snel op tot enkele tienduizenden euro’s. Dat kan je nooit verdienen op één werkdag. Voor grote uitgaven van bijvoorbeeld keukens kan het zinvol zijn om in de buurlanden te shoppen, want België is echt duur. En als je belegt in aandelen, dan is het belangrijk dat je de bedrijven kent en opvolgt. Anders ben je blind aan het gokken. Fondsen zijn niet altijd een goede optie. Ze worden ook vaak gewoon beheerd door de computer.”

Wat is beste financieel advies dat je ooit gekregen hebt?

“Dat je niks moet doen louter en alleen voor het geld, want daar word je niet gelukkig van.” 

 Wat zou je graag kopen als geld geen bezwaar was? 

“Enkele pied-à-terres op strategische plaatsen in de wereld. Een appartement in Parijs, een loft in New York, iets aan de Côte d’Azur en op een eiland in Thailand. Die blanco cheque zou snel op zijn.”

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vindt u hier.

Het depositofonds staat garant voor 100.000 euro spaargeld per rekening: wat als het toch fout loopt?

Plan je erfenis met een beleggingsverzekering: zo laat je je erfgenamen geen successierechten betalen

Beleggen in vastgoed immens populair: deze aandelen brengen het meest op

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eddy van Dorst

    Koop al jaren alles in Nederland en dan tank ik er ineens.Van het verschil dat ik uitspaar kunnen we op reis en dit ook niet in het dure belgie

  • Geert Kempeneers

    Shoppen in het buitenland aanraden , maar wel zelf een job hebben die door Belgische belasting betalers is.

Lees meer