De lage rente biedt gezinnen een uitstekende kans om een eigen appartement te verwerven.
Photo News De lage rente biedt gezinnen een uitstekende kans om een eigen appartement te verwerven.

U wilt een huis kopen, maar u hebt niet veel spaargeld? Zo pakt u dat aan

De rente staat historisch laag. Ideaal dus om te lenen voor de aankoop van een woning. Maar wat als u maar weinig middelen hebt voor een substantiële eigen inbreng en de bank de woning dus (bijna) volledig moet financieren? Krijgt u dan wel een krediet? Of zijn er alternatieven?

Een veelgehoorde stelling is dat banken maar voor 80 procent van de waarde van de woning nog krediet willen geven. De overige 20 procent moet u zelf aanbrengen. 

Gelukkig is het in de praktijk echt niet zo zwart-wit. Banken kunnen voor meer dan 80 procent van de waarde van woning een lening toestaan, alleen moeten ze in dat geval zelf in extra buffers voorzien om te vermijden dat ze in de problemen komen als de kredietnemers hun leningen niet meer afbetalen. Dat ligt anders bij iemand die maar een deel leent. Een gedwongen verkoop van de woning levert dan meestal genoeg om het resterende bedrag van de lening volledig te kunnen recupereren.

Banken lenen bijgevolg meer uit als ze voor hun extra risico ook worden gecompenseerd. In de praktijk gebeurt dat door een hogere rente, maar door de huidige lage stand van de intrestvoeten valt ook dat heel goed mee. Zo liggen de tarieven voor een profijtkrediet van Argenta volgens het tariefblad van de bank slechts 0,10% hoger voor wie 100% wil lenen dan voor wie 80% leent. Bij Belfius bedraagt het geafficheerde verschil 0,12%.

TipBekijk hier welke voorstellen andere mensen kregen van hun bank

Langere spreiding

Essentieel is dat u de afbetaling financieel kan dragen. En ook hier speelt de lage rente in het voordeel. 

Voor een lening van 150.000 euro op 20 jaar tegen 2,50% vaste rente moet u gedurende 240 maanden telkens 792,80 euro neertellen. Dat brengt de totale intrestfactuur voor die hele periode op 40.270,90 euro. 

Is die afbetaling te zwaar, dan kunt u opteren voor een spreiding over een langere periode, bijvoorbeeld 25 jaar. Dan betaalt u voor diezelfde lening gedurende 300 maanden telkens 670,80 euro af, wat de totale intrestfactuur op 51.239,12 euro brengt. 

Dit is inderdaad een pak meer aan intresten, maar in Vlaanderen kunt u vijf jaar langer genieten van het fiscale voordeel van de woonbonus. Die geeft u elk jaar tot 1.520 euro x 40% of 608 euro aan belastingvermindering. Vijf jaar extra betekent toch ook 3.040 euro.

Tip: Bereken hier de kost van uw maandelijkse lening

Woningfondsen

Wie bij de bank toch niet aan zijn trekken komt, kan een beroep doen op een van de sociale woningfondsen in ons land. Die bieden krediet aan mensen met een bescheiden inkomen die een niet te grote woning willen kopen. In Vlaanderen is dat het Vlaams Woningfonds, in Brussel het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië de Société Wallonne du Crédit Sociale. U kan bij die instanties ook de totale aankoopprijs van uw woning lenen.

Lees ook:

Belgen lenen steeds meer voor hun woning

AXA Bank helpt jongeren bij keuze tussen huren en kopen

KBC keurt woonlening in tien minuten goed

Bronspaargids.be

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rody Franks

    Verander van bank, Andy. Heb ook nog een fors bedrag geleend op mijn 60e zonder al te veel moeite.

  • annabelle Guerra Leon

    Boven de 50 de liefde gevonden en een huis samen gekocht! Er was maar 1 privé bank die nog op 19 jaar wou lenen. En ja we betalen heel veel af...maar WIJ hebben geen keuze.

Lees meer