2
Shutterstock

Uw stroomleverancier kapt ermee. Wat nu?

De zware concurrentiestrijd zet de energiemarkt steeds meer onder druk. Zo deden het voorbije jaar verschillende kleinere leveranciers de boeken toe en ook nieuwe faillissementen vallen niet uit te sluiten. Wat moet u doen als uw eigen leverancier er ineens mee stopt?

Diverse energieleveranciers hielden er de afgelopen tijd mee op: o.a. Belpower, Energy People, Enovos, Comfort Energy, Powerhouse en Uniper. Achter elk van die stopzettingen schuilen andere histories, gaande van een overname over een toespitsing op een bepaalde kernmarkt of land tot een faillissement. Als klant hebt u daar weinig aan: u wilt natuurlijk vooral weten wat u best doet als zoiets gebeurt met úw leverancier.

Tip: Zoek zelf naar het voordeligste energietarief. Vergelijk hier de tarieven van alle energieleveranciers.

Toegewezen oplossing veelal duurder

Wanneer een leverancier – om welke reden dan ook – zijn activiteiten beëindigt, sluit u best zo snel mogelijk een contract af bij een nieuwe leverancier. Doet u dat niet binnen de vooropgestelde termijn, dan neemt de netbeheerder tijdelijk uw energielevering over of krijgt u een andere energieleverancier toegewezen. Dat laatste is echt geen ideaal scenario, want vaak heeft uw huidige energieleverancier dan een overeenkomst met een bepaalde andere speler om de contracten over te nemen. Negen kansen op tien gaat u dan méér betalen dan wanneer u zelf de voordeligste aanbieding op de markt zoekt. Weet ook dat u als klant absoluut niet verplicht bent om mee te stappen in het overname-aanbod van uw ex-leverancier.

Lees ookZonder pardon: we krijgen een digitale energiemeter (en er hangt een prijskaartje aan)

Hou de media in de gaten

Over de perikelen op de energiemarkt wordt momenteel vrij veel bericht in de nationale media. U doet er goed aan om dat met een half oog wat in de gaten te houden; als er problemen zijn bij een bepaalde energieleverancier, komen die meestal niet uit de lucht vallen. Ziet het er niet goed uit voor uw huidige leverancier? Dan kan u best al proactief op zoek gaan naar een andere. Dat kan tegenwoordig heel vlot online: u hoeft maar uw huidige verbruik en uw postcode in te vullen, en u krijgt een overzicht bij welke leverancier voor gas en elektriciteit u het minste betaalt. 

2 Voorbeeld van de prijsvergelijker van mijnenergie.be
mijnenergie.be Voorbeeld van de prijsvergelijker van mijnenergie.be

Die procedure valt ook aan te raden bij een geheel onverwacht en onaangekondigd faillissement. Door langs die weg een nieuw contract af te sluiten, voorkomt u dat u toch automatisch een verbintenis aangaat met de netbeheerder of een toegewezen energieleverancier.

Aangezien het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder bij een gemiddeld verbruik al snel oploopt tot enkele honderden euro, neemt u het heft zelf best in handen. Uiteindelijk volstaat een overstapperiode van een maand om een nieuw contract af te sluiten.

TipBekijk hier de voordeligste prijzen van gas- en elektriciteitsleveranciers.

Lees ook:

Is mijn energiecontract nog interessant ten opzichte van het marktaanbod ?

Overstapperiode van 1 maand bij het veranderen van leverancier

Digitale meter: dit zijn de gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen

Bron: mijnenergie.be

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Gobin

    geen stroomleverancier meer hé is uitgelezen kans ...

  • Wesley Kenis

    En hoe komt het dat de meeste kleine leveranciers de boeken neerleggen?? Zou dat kunne komen doordat ze weggeconcurreerd worden door de groten en vooral de taksen die maar blijven stijgen...maar de waarheid mag niet gezegd worden en daar doen ze me media gretig aan mee!!!!

Lees meer