photo_news

Verdwijnt na de ecocheque nu ook de maaltijdcheque?

Tegen januari 2018 krijgen werknemers in plaats van ecocheques geld op hun rekening gestort. Dat zijn de regeringspartijen overeen gekomen. Dan mogen ook de maaltijdcheques door de papierversnipperaar. Tenminste, als het van de Vlaamse regeringspartijen afhangt. Maar de MR zegt 'nee', omdat dit jobs zou kosten en minder geld naar de economie zou doen vloeien.

Maaltijdcheques werden in 1985 in het leven geroepen voor werknemers die 's middags niet konden lunchen in de bedrijfskantine. 1,9 miljoen Belgen ontvangen ze intussen. Ze krijgen één cheque van maximaal 8 euro per gepresteerde werkdag. Daarvan moeten ze zelf 1,09 euro ophoesten, de rest wordt bijgepast door de werkgever, die er geen sociale bijdragen op moet betalen.

In navolging van de ecocheque, die in januari 2018 op de schop gaat, willen Open Vld, CD&V en N-VA ook de maaltijdcheque vervangen door een nettovergoeding. Want de administratieve kost is groot: de (digitale) cheque vervangen door een vergoeding zou een besparing van 50 miljoen euro opleveren voor de bedrijven en van 10 miljoen voor de handelaars, zegt zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging. Maar waar de MR wél overstag ging om de ecocheques te vervangen, blijft de partij deze keer op de rem staan. Volgens de woordvoerder van de Franstalige liberalen hebben de uitgiftebedrijven (zoals Sodexo en Ederend) op vraag van de regering belangrijke investeringen gedaan om de maaltijdcheque te digitaliseren. "De afschaffing zou bij hen voor job- en inkomstenverlies zorgen." Maar ook de voedingszaken en horeca in ons land zouden getroffen worden, klinkt het. "Want de cheques worden vooral daar uitgegeven."

Er zijn volgens MR, maar ook volgens werkgeversorganisatie VBO, nog meer nadelen verbonden aan het afschaffen van de maaltijdcheque. Lees het volledige verhaal in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor slechts 1 euro.

Lees meer