De VVSG heeft geen zicht op de tarieven voor de dienstverlening, zoals de prijs voor vuilniszakken.
BELGA De VVSG heeft geen zicht op de tarieven voor de dienstverlening, zoals de prijs voor vuilniszakken.

Verhoogde uw gemeente de belastingen al? Ontdek het hier

Sinds de verkiezingen van 2012 zijn in 87 gemeenten de belastingen verhoogd, of zo'n 28 procent. Zes procent van de besturen verlaagde hun tarieven. Dat schrijft de VRT-nieuwssite deredactie.be vandaag. Via de kaart onderaan komt u te weten of in uw gemeente de tarieven veranderd zijn.

In 87 gemeenten verhoogde het bestuur ofwel de tarieven voor de aanvullende personenbelastingen ofwel de opcentiemen op onroerende voorheffing, ofwel allebei. Het gaat over 28 procent van de gemeenten. In 19 gemeenten of 6,17 procent gingen de belastingen omlaag.

"De basisboodschap is toch dat de meerderheid van de gemeenten, ondanks de moeilijke budgettaire situatie de tarieven op hetzelfde peil heeft gehouden", zegt Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Toch is er ook een grote kanttekening te zetten bij de cijfers. De VVSG heeft geen zicht op de tarieven voor de dienstverlening. De prijzen voor het zwembad bijvoorbeeld, of de kost van een vuilniszak, of de huur van een zaal. "We weten wel, zonder daarover exacte gegevens te hebben, dat veel gemeenten in 2013 en 2014 de tarieven voor allerlei verstrekte diensten hebben verhoogd, nadat die vaak lang niet waren aangepast. Het ging soms om een pure indexering, soms ook om meer."

In gemeenten waar Groen mee bestuurt, zijn de belastingen het vaakst verhoogd

Verhoogde uw gemeente het tarief van de aanvullende personenbelasting? Ontdek het op de kaart. Groen staat voor een daling, in de grijs gekleurde gemeenten is er niets veranderd, en in de rode zijn de belastingen gestegen. Klik op de gemeente voor meer details:

Via deze link vindt u de kaart ook op groter formaat.

Ontdek ook de tariefstijging of -daling van de opcentiemen op de roerende voorheffing:

Via deze link vindt u de kaart ook op groter formaat.

Lees meer