Verwarring rond halaletiket op Luikse perensiroop

In Wallonië is er grote commotie over de Luikse perensiroop van Meurens - de sirop de Liège, die ook bij ons heel populair is. Het bedrijf heeft een certificaat gekregen dat de siroop halal is, dus dat ook moslims hem mogen eten.

Met halal wordt bedoeld 'alles wat is toegestaan voor een moslim', in tegenstelling tot haram. In principe kunnen alle producten waarin geen varkensvlees of alcohol verwerkt zit, het halal-certificaat verkrijgen. Dat dat bij de Luikse siroop wel degelijk het geval is, lijkt op het eerste gezicht logisch. Dat het product een halal-certificaat meekrijgt dus ook.

Toch valt het nieuwe etiket niet bij iedereen in de smaak. Vooral in Wallonië is er heel wat kritiek. Trouwe fans van het merk vermoeden dat de producenten iets aan het oorspronkelijke recept veranderd hebben, om aan de eisen van de moslimgemeenschap te voldoen. 

Dat zou volgens Bernard Meurens, achterkleinzoon van de oorspronkelijke bedenker van de siroop, echter geenszins het geval zijn. "Alles mondialiseert", zegt hij aan Sudpresse. "Ook wij moeten tegemoetkomen aan de vraag van de verschillende markten."

Meer aanvragen

Dat Meurens lang niet de enige bedrijfsleider met een dergelijke ingesteldheid is, blijkt uit de sterke stijging in de aanvraag van halalcertificaten. Zowat 1.200 Belgische bedrijven zetten inmiddels al die stap, vertelt Bruno Bernard, co-auteur van het boek "Comprendre le halal".

Een halalcertificaat is belangrijk voor voedingsproducenten die willen uitvoeren naar moslimlanden, maar ook voor andere sectoren is het interessant, zoals de cosmetica- of de farmasector. "De kostprijs voor dergelijk certificaat - dat kan variëren tussen de 2.000 à 50.000 euro - wordt snel teruggewonnen eens de uitvoer start", stelt Bernard.

Naast een toenemende vraag naar halalcertificaten, groeit bijvoorbeeld ook de interesse in koosjere voedingswaren (die voldoen aan de Joodse religieuze eisen, nvdr) of andere certificaten. Heel wat Belgische producten hebben dan ook reeds een halalcertificaat, gaande van frieten, wafels, hamburgers, niet-alcoholische bieren, chocolade.


Een halalcertificaat is belangrijk voor voedingsproducenten die willen uitvoeren naar moslimlanden

Lees meer