Viessmann

Vlaanderen keurt nieuwe premie voor zonnepanelen goed: tot 1.500 euro steun vanaf 2021

Particulieren in Vlaanderen die zonnepanelen willen installeren, kunnen vanaf 2021 tot 1.500 euro steun krijgen van de overheid. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist, zo meldt De Tijd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Premie voor particulieren

Het systeem van groenestroomcertificaten om de aanleg van nieuwe zonnedaken te ruggensteunen, werd ruim vijf jaar geleden afgeschaft. Gezinnen kunnen nog wel de vruchten plukken van hun installatie, dankzij de regeling van de terugdraaiende teller, maar dat systeem verdwijnt dit jaar. Om particulieren te verleiden in zonnepanelen te blijven investeren, voert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe premie in.

Concreet kunnen gezinnen die vanaf 1 januari 2021 een zonnedak plaatsen tot 1.500 euro aan steun krijgen. Dat is een flinke duw in de rug, merkt De Tijd op, gezien de installatie van zonnepanelen tegenwoordig gemiddeld 5.000 tot 5.500 euro kost.

Wie kan hoeveel besparen

Hoeveel centen men krijgt, hangt af van de grootte van het zonnedak, aldus de krant. Zo bedraagt de premie 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek. Voor de schijf tussen 4 en 6 kilowattpiek gaat het om 150 euro per kilowattpiek. De steun wordt enkel toegekend voor bestaande woningen met bouwaanvraag van voor 2014 en zal eind 2024 aflopen. Om oversubsidiëring te vermijden, zoals met de  groenestroomcertificaten, wil Demir het premiebedrag jaarlijks aanpassen als de kostprijs van de installatie verder daalt: elk jaar zakt het bedrag met een kwart. In 2024 gaat het bijvoorbeeld nog om 75 euro voor de eerste 4 kilowattpiek en 37,50 euro voor de bijkomende 2 kilowattpiek. Sowieso is de premie de hele periode begrensd tot 40 procent van de investeringskosten. 

De Vlaamse regering heeft gisteren het licht op groen gezet voor de premie. In totaal wordt er een bedrag van 32 miljoen euro voor uitgetrokken. De regering stuurt dat bedrag in de jaren nadien indien nodig bij want nu zullen maximaal 21.333 gezinnen de steun kunnen ontvangen, zo becijferde De Tijd.

Subsidie voor bedrijven, scholen of lokale overheden

De Vlaamse regering werkte ook voor middelgrote zonne- en windinstallaties - bijvoorbeeld bij bedrijven, scholen of lokale overheden - een nieuw steunmechanisme uit. Die zullen vanaf 2021 via projectoproepen kunnen dingen naar een subsidie, waarna enkel de best gerangschikte projecten steun zullen krijgen.

Dat systeem komt in de plaats van de groenestroomcertificaten, waarbij de financiële steun over een periode van 10 jaar gespreid wordt uitbetaald en via de elektriciteitsfactuur wordt doorgerekend aan de eindconsument.

In het nieuwe systeem komt het geld uit begrotingsmiddelen, maar zullen wel enkel de best gerangschikte projecten - dus de projecten die de meeste groene elektriciteit produceren per euro gevraagde steun - effectief ondersteuning krijgen. Het budget wordt over die projecten verdeeld, tot het geld op is. Voor 2021 voorziet de Vlaamse regering daar 25 miljoen euro voor.

Daarmee kunnen we stroom voorzien voor meer dan een kwart miljoen mensen

Dominique Michel (afgevaardigd bestuurder Comeos)

Handelsfederatie Comeos juicht die beslissing alvast toe. “In Vlaanderen hebben onze grote winkels op hun daken een potentieel van 333 voetbalvelden voor zonnepanelen”, zegt afgevaardigd bestuurder Dominique Michel. “Daarmee kunnen we stroom voorzien voor meer dan een kwart miljoen mensen.”

Niet enkel rendabel voor eigen productie

Volgens Michel maakt het systeem van projectoproepen de investering in zonnepanelen interessanter voor winkels. “Vandaag is de investering in zonnepanelen enkel rendabel als de eigen productie net overeenkomt met de eigen consumptie. Daarom liggen er soms maar zonnepanelen op de helft van het dak, omdat de eigen productie maar die capaciteit nodig heeft. Maar waarom zouden we niet meer panelen leggen, en zo bijvoorbeeld andere bedrijven of gezinnen van stroom voorzien?” Volgens Michel kan de nieuwe premie daar “een belangrijke rol” in spelen.

104 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bob Simons

    Ben alleenstaande, 7 maanden geleden zonnepanelen laten leggen !!! Dat had goed van pas gekomen, ik vis nogmaals zoals vele die het goed kunnen gebruiken achter het net bedankt Zugal..!! Zal op 2024 aan u denken..!!

  • Dirk Vregels

    Het Vlaams begrotingstekort is nu al 6,5 miljard euro en dan komt deze miljoenen premie uit "begrotingsmiddelen"? Men maakt en zorgt dus heel bewust voor begrotingstekorten.

Lees meer