Shutterstock

Vreg wil piek in netgebruik duurder maken om gespreid gebruik van elektriciteit te promoten

De Vlaamse energieregulator Vreg heeft de intentie om in 2022 een capaciteitstarief in te voeren. Dat blijkt uit een voorstel waarover de regulator een openbare raadpleging start. In het voorstel worden pieken in het netgebruik duurder. Is ook voorzien in het voorstel: een injectietarief voor eigenaars van zonnepanelen. Dat laatste zaait opnieuw ongerustheid. Terwijl dat in feite niet nodig is volgens ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie.

Vandaag wordt de stroomfactuur van gezinnen en bedrijven volledig bepaald door de hoogte van het verbruik. Wie meer elektriciteit afneemt, betaalt meer. Daar wil de Vreg vanaf 2022 deels verandering in brengen. Een stuk van de factuur - de zuivere netkosten, goed voor 19 procent van de totale factuur van een gemiddeld gezin - zal vanaf 1 januari 2022 minstens deels worden aangerekend op basis van capaciteit.

Kosten

Waarom doet de Vreg dat? Omdat de kosten voor het verbruik van het net enkel aanrekenen op basis van verbruik niet logisch en niet toekomstbestendig is, legt Vreg-directeur Dirk Van Evercooren uit. “Die kabels liggen er. De kost is onafhankelijk van het feit of er nu veel of weinig elektriciteit door stroomt.”


Tegelijkertijd wil de energieregulator vermijden dat het netwerk in de toekomst te veel moet worden uitgebreid en zo onbetaalbaar wordt. “De energietransitie zorgt voor meer elektrische wagens, meer zonnepanelen en meer warmtepompen. We willen dat aanmoedigen met dit capaciteitstarief. Wat we willen vermijden, is de hogere factuur van meer kabels in de grond te moeten leggen. We moeten efficiënt gedrag promoten als we de energietransitie mogelijk willen maken, maar vooral om ze betaalbaar te houden”.

Wanneer je verbruikt, wordt belangrijk. We willen mensen prikkelen om hun piek van het net beter te beheren. Hoe hoger de piek, hoe hoger de factuur

Vreg

Het nieuwe capaciteitstarief dat de Vreg wil lanceren, moet verspreide elektriciteitsafname promoten om het bestaande netwerk zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Pieken in het netgebruik van de consument zullen duurder worden betaald. Met andere woorden: wie ‘s avonds om 18.00 uur thuiskomt en zijn microgolfoven aansteekt, tegelijk de batterijen van zijn elektrische wagen oplaadt en begint te stofzuigen, zal meer betalen dan wie ‘s morgens stofzuigt, ‘s avonds kookt en ‘s nachts zijn batterijen oplaadt. “Wanneer je verbruikt, wordt belangrijk. We willen mensen prikkelen om hun piek van het net beter te beheren. Hoe hoger de piek, hoe hoger de factuur”, aldus Van Evervooren. De invoering van de digitale of slimme meter laat consumenten ook toe om hun verbruik te analyseren en dus beter te spreiden.

In het voorstel van de Vreg is ook een injectietarief opgenomen voor producenten, zoals eigenaars van zonnepanelen. Ze zullen dus mogelijk enerzijds moeten betalen voor het gebruik van het net als ze hun geproduceerde stroom op het net zetten. Anderzijds zullen ze hun stroom ook kunnen verkopen.

“Jammer”

ODE Vlaanderen betreurt de communicatie van de Vreg. “We vinden het jammer dat ze dit lanceren zonder duidelijk te maken wat dit precies betekent voor de eigenaars van zonnepanelen, zonder er een cijfer op te plakken. De verwachting is immers dat het tarief zeer laag zal zijn”, aldus algemeen directeur Bram Claeys. “Dit veroorzaakt opnieuw onzekerheid.”

De sector stelt ook vragen bij de noodzaak van het injectietarief. “Het op het net zetten van stroom door kleine installaties veroorzaakt bijzonder weinig problemen”, zegt Claeys. De sector zal dan ook voorstellen doen om de Vreg-plannen te verbeteren. 

Dag- en nachttarief verdwijnt

In het voorstel van de Vreg staat ook dat het dag- en nachttarief voor stroom zal verdwijnen. Dat werd indertijd ingevoerd om de stroom die de kerncentrales produceerden, vlotter kwijt te raken. De centrales konden niet worden afgekoppeld en ‘s avonds was er te veel stroom. Maar dat principe is voorbijgestreefd en heeft niet veel zin meer in tijden van zon- en windenergie, zo klinkt het. Op termijn zal er een nieuwe ‘tijdsafhankelijke’ variatie in het distributietarief komen.

De nieuwe tariefstructuur van de Vreg gaat in op 1 januari 2022. Voor concrete cijfers over de impact is het nog te vroeg. De regulator lanceert nu een openbare raadpleging over de nieuwe tariefstuctuur. 

Test Aankoop

Test Aankoop betreurt dat er nog geen impactberekening is gemaakt. “Je zou toch verwachten dat ze dat bij een nieuw voorstel doen. Er is op dit moment geen enkel zicht op welke consumenten er beter of slechter van zal worden”, betreurt de consumentenorganisatie. Test Aankoop vreest op het eerste gezicht dat de bezitters van zonnepanelen en warmtepompen de dupe zouden zijn, net als de zwakke consumenten. “Want die gaan niet beseffen wat de piekafnames zijn en hoe je die kan sturen”, klinkt het.

De consumentenorganisatie is wel positief dat de Vlaamse energieregulator de piste van een tariefstructuur op basis van aansluitingsvermogen heeft verlaten, die een paar jaar geleden nog op tafel lag. 

Bekijk ook: Wat is een capaciteitstarief?

Vergelijk de goedkoopste energietarieven op mijnenergie.be.

240 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tony Vercouillie

    Binnekort moeten we nog voor ons eigen gebruik van thuisbatterij betalen ook! Gewoon rechtstreeks de zon taksen! Ook zien dat je 's avonds geen noodgeval hebt, want je batterij wordt pas 's nachts opgeladen!

  • Nicole Vogelaere

    Die slimme meter is the Big Brother dus voor dit verhaal, eindelijk opgehelderd! De wereld draait op artificial intelligence, zijn dat nog wel mensen die zoiets verzinnen?! Eng eigenlijk dat we als marionetten bespeeld worden zoals alles al aan banden word gelegd. Wat is gewoon leven toch erg ingewikkeld geworden. Leven lijkt meer en meer op dat van een belastingaangifte formulier.

Lees meer