2 mijnenergie.be
Shutterstock mijnenergie.be

Wat als... u meer taksen betaalt op aardgas dan op elektriciteit?

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten we massaal omschakelen naar verwarming via warmtenetten, warmtepompen, zonneboilers of duurzame biomassa. Een energiecoalitie van verschillende actoren meent dat de overheid ons daartoe onvoldoende aanmoedigt. Ze vraagt om een lastenverschuiving van elektriciteit naar aardgas en stookolie. Maar wat betekent dat voor onze portemonnee?

Tegen 2050 zouden elk jaar ongeveer honderdduizend huishoudens moeten omschakelen naar meer duurzame energievormen, willen we de klimaatdoelstellingen halen. Het is een streven dat van overheidswege best een duwtje in de rug kan gebruiken, meent een coalitie van onder meer energieleveranciers, fabrikanten, installateurs, milieuorganisaties en experten. Ze hekelt dat de lasten net het hoogste zijn op de duurzame verwarmingsvormen, ten voordele van aardgas en stookolie.

TipBereken hier de voordeligste energieaanbieding op basis van uw verbruik

Huidige verhoudingen

Vandaag betaalt een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh (dag: 1.600 kWh, nacht: 1.900 kWh) jaarlijks 948,32 euro. De energiekosten vormen slechts 38,26% van dat bedrag. De overige kosten zijn:

- transmissienettarieven (6,69%)
- distributienettarieven (36,02%) 
heffingen (1,88%)
- btw (17,15%)

Maar liefst 585,51 euro valt dus toe te schrijven aan vergoedingen voor de overheid en de distributienetbeheerder.

Voor de aardgasfactuur liggen de verhoudingen enigszins anders. Bij een gemiddeld verbruik van 23.260 kWh bedraagt de jaarafrekening gemiddeld 1.177,40 euro. De energiekosten zijn goed voor 642,51 euro of 54,57%. De transportnettarieven (3,02%), distributienettarieven (22,08%), heffingen (3,18%) en btw (17,15%) verdelen de rest van de koek. De kosten die niet rechtstreeks gerelateerd zijn aan de energieprijs bedragen in totaal 534,89 euro.

Lees ook6 mythes over uw energieverbruik doorbroken

Rollen omgedraaid

Wanneer de overheid beslist om hogere heffingen en taksen op te leggen voor aardgas, dan heeft dat uiteraard een impact op uw energiefactuur. Draaien we de rollen gewoon om en rekenen we voor elektriciteit hetzelfde percentage heffingen aan als voor aardgas en omgekeerd, dan betalen we voor aardgas voortaan 192 euro meer lasten. Voor elektriciteit nemen die met 155 euro af.

Dat maakt het een stuk interessanter om over te schakelen naar hernieuwbare energie, waardoor het zwaartepunt van uw energieverbruik verschuift richting elektriciteit. Het spreekt voor zich dat onder meer zonnepanelen en thuisbatterijen een nog rooskleuriger beeld scheppen. Daar tegenover staat natuurlijk dat wie met aardgas verwarmt fors moet investeren in installaties voor duurzame verwarming.

Bespaar door te vergelijken

Hoewel de feitelijke energiekosten maar in beperkte mate uw energiefactuur bepalen, doet u er sowieso goed aan van minstens één keer per jaar na te gaan of u wel nog bij de juiste leverancier zit. Online ontdekt u snel welke leverancier de gunstigste voorwaarden biedt voor uw specifieke verbruik. Een overstap op basis van een vergelijkingssite kan u al snel meer dan honderd euro voordeel opleveren.

TipVergelijk hier energieprijzen en maak zorgeloos de overstap

2 MijnEnergie Prijsvergelijker
mijnenergie.be MijnEnergie Prijsvergelijker

Lees ook:

Energie en warmte delen met je buurman: niet langer toekomstmuziek

Is groene stroom altijd duurder dan grijzen stroom?

Vind je groene energie belangrijk? Dit zijn de formules van de grote leveranciers

Bron: mijnenergie.be.

45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Eddy van Dorst

    Dan moeten we nog meer uitvinden om alles in nederland te kopen om zo toch nog goedkoper gesteld te zijn.Tenslotte al die walgelijke taksen is enkel en alleen om hunne invoer te onderhouden.

  • Paul Keulemans

    Wat als we gewoon een gingen weigeren om al die taksen te betalen? We weten inmiddels dat onder het mom van het 'milieu' de roverheid weer veel geld probeert op te rapen om hun idiote uitgaven patroon te financieren. Of denke die grappenmakers dat we het normaal vinden om afgeserveerde politici zakken vol geld mee te geven voor nooit bewezen diensten? Tenzij op uw gat zitten en uw broek verslijten een verdienste is natuurlijk, dan is het een ander verhaal waar ik eveneens niet voor wil betalen !

Lees meer