4 Tuinexperte Laurence Machiels test 11 soorten meststoffen uit.
Steven Richardson Tuinexperte Laurence Machiels test 11 soorten meststoffen uit.

Exclusief voor abonnees

Wat is nu echt de beste meststof voor je gazon? Onze experte test het uit

De paasvakantie lonkt: hoog tijd om het gazon klaar te stomen. Gazonmeststoffen voeden het gras, waardoor het voller wordt, mooier groen en minder last heeft van mos en droogte. Maar welke kiezen? Wij vergeleken elf allround gazonmeststoffen en stelden wel heel grote prijsverschillen vast. In onze test hielden we geen rekening met promoties, volumekortingen en cash-backacties.

De meeste gazonmeststoffen zijn samengestelde meststoffen: ze vormen een combinatie van organische (natuurlijke) en minerale (chemische) ingrediënten. De minerale elementen zorgen ervoor dat het gras snel een boost krijgt, het zijn immers zouten die snel oplossen. De organische ingrediënten maken dat de voedingsstoffen langzaam vrijkomen, doorgaans tot 100 dagen ver.

NPK: weet wat je koopt

Als je precies wil weten wat je koopt, heb je de NPK-formule nodig. Die staat op elke verpakking meststoffen duidelijk aangegeven. NPK 9-4-7 (of iets wat rond deze waarden schommelt) is ideaal als doorsneebemesting van je lentegazon.

N staat voor het gehalte stikstof; dat is het voornaamste ingrediënt in je gazonmeststof (en doorgaans ook het duurste). Hoe hoger het getal, hoe krachtiger de meststof en hoe harder je gras zal groeien, hoe vaker je dus ook moet maaien. Een hoog stikstofgehalte is ideaal om een uitgeblust grasveld er na de winter of na een verticuteerbeurt snel weer bovenop te helpen, of wanneer je op korte termijn een feest voor de boeg hebt. Let op, als je kunstmest met een hoog stikstofgehalte strooit, kan je gazon verbranden. Houd je aan de dosis!

P staat voor fosfor, wat de wortelontwikkeling bevordert, en K voor kalium, wat de weerstand van gras versterkt en het beter wapent tegen betreding en droogte. Een hoog kaliumgehalte werkt ook indirect tegen mos. De meest volledige gazonmeststoffen bevatten ook Mg — magnesium. Dat zorgt voor een intens groene kleur. Extra ijzer maakt het gras nog mooier donkergroen. Verder voegen meststoffabrikanten allerlei extraatjes toe: humifirst (geconcentreerde humus), micro-organismen, bacteriën, mycorrhizae en protozoa, die de graswortels helpen om de meststoffen beter op te nemen. Ze werken ook in op de bodem, wat nog beter is voor de graswortels..

Hoeveel er van die ingrediënten in een zak zitten en hoe effectief ze zijn, is moeilijk te beoordelen, maar elke toevoeging die de bodem verbetert is zeker een plus voor je gazon. Vooral arme, zanderige bodems of oudere gazons varen hier wel bij.

Biomerken gebruiken alleen organische ingrediënten. Dat maakt ze ook duurder.

Zo bemest je

Begin met je gazon te maaien; afhankelijk van het weer valt de eerste maaibeurt in maart of april. Bereken hoeveel meststoffen je voor jouw gazon (m²) nodig hebt. Strooi ze uit met een strooiwagentje; leen er eventueel een van de buren. Strooi uit net voor een regenbui, dan worden de meststoffen sneller opgenomen. Idealiter wacht je tot de buitentemperatuur boven 10 °C komt, tenzij anders vermeld op de verpakking. Strooi in twee keer, loodrecht op elkaar.

Wacht een week, alvorens weer te maaien. Overschrijd de dosis niet: je gras kan toch maar een bepaalde hoeveelheid opnemen; het teveel vloeit met de regen weg en vervuilt het grondwater.

Gazon bemesten doe je beter gespreid over twee keer, in plaats van eenmalig in de lente. Geef in juni een tweede bemestingsbeurt. Het kan eventueel nog een derde keer in september. Speelgazons en gazons op lichte zandgrond hebben vaker mest nodig dan siergazons of een grasmat op zware klei.

En de korrel?

We vonden grote verschillen in de vorm van de meststoffen: van kleine, fijne, mooi ronde, bijna witte korrels tot grote, grillige, hoekige, heel donkere ‘kruimels’. Of je nu een gladde of meer grillige korrel hebt, maakt niet zoveel verschil, maar de grootte speelt wel een belangrijke rol.

Hoe fijner de korrel, hoe mooier je hem over je gazon kunt verdelen, hoe homogener de meststoffen verspreid worden en hoe dieper ze in het gazon vallen. Als je erover maait, maai je de korrel niet mee de afvalbak in. Te grote korrels zijn absoluut te mijden.

Doe eerst een bodemanalyse

We strooien bijna automatisch elk jaar meststoffen op ons gazon, maar hoeveel en welke mest heeft je gazon nodig? Strooi nooit zomaar lukraak wat uit, maar doe eerst een bodemtest; daar kun je veel geld en moeite mee uitsparen, én in de toekomst veel efficiënter werken. Voor 76,84 euro bestel je bij de Bodemkundige Dienst van België (www.bdb.be) een doosje voor grondontleding. Je krijgt een uitgebreid rapport terug, met een module waarmee je berekent wat je gazon precies nodig heeft.

Eenvoudiger is de bodemanalyse testkit van DCM (www.dcm.garden, 9 euro), die de zuurtegraad en het bemestingsniveau analyseert en je vertelt welke producten je nodig hebt om je gazon in evenwicht te brengen.

(lees verder onder de foto)

4 De goedkope soorten. 1. DCM Vital-Green, 2. Aveve Gazon All Seasons, 3. Saniflor Alle Seizoenen, 4. Viano Green Comfort Robot & Mulching, 5. Terradena (Makro).
Steven Richardson De goedkope soorten. 1. DCM Vital-Green, 2. Aveve Gazon All Seasons, 3. Saniflor Alle Seizoenen, 4. Viano Green Comfort Robot & Mulching, 5. Terradena (Makro).

De test

Goedkoop

DCM Vital-Green: €7,50/100 m²

• 20 kg: € 37,50
• Goed voor: 500 m²
• NPK 13-3-8 + 3 Mg, met ijzer Fe

Excellente prijs-kwaliteit

Voor deze heel aantrekkelijke prijs krijg je een hoge dosering stikstof (snelle start) en kalium, en een meststof voor 100 dagen lang. Dit is veel waar voor je geld! Het heel fijne, bruine, gelijkmatige korreltje (‘Minigran’) is het fijnste uit de test: dit strooit heel gelijkmatig uit, zonder te stuiven; een pluspunt. Enige minpuntje: de geur is vrij onaangenaam.

Resultaat: 8/10

Aveve Gazon All Seasons: €7,99/100 m²

• 20 kg:  € 31,95
• Goed voor: 400 m²
• NPK 12-4-9 + 2 Mg

Stevige voorjaarsboost

Deze organisch-minerale meststof heeft een gelijkaardige formule als DCM Vital-Green, maar met minder magnesium en zonder ijzer. ‘Direct resultaat’ zegt de verpakking, en dat klopt, er zit een hoog volume stikstof in, en ook flink wat kalium. Zorgt voor een lenteboost én voedt het gazon voor 3 maanden: twee vliegen in een klap. Mooie mix van fijne grijswitte en bruine kruimels; de geur valt mee.

Resultaat: 7,5/10

Saniflor Alle seizoenen meststof: €6,05/100 m²

• 20 kg: € 24,20
• Goed voor: 400 m²
• NPK 7-3-6 + 5 CaO + 3 Mg

Jammer van de geur

Organisch-minerale meststof met extra ijzer en bacteriën. IJzer geeft een donkergroen gazon, bacteriën doen de meststoffen makkelijker opnemen: niets dan goeds. De vermelding ‘ontzurend’ klopt, er zit immers extra kalk in, wat indirect tegen verzuring en viltvorming werkt. Dit is een rustige, mooi uitgebalanceerde meststof, goed voor honderd dagen. Wat jammer dat de donkerbruine kruimels zo’n onaangename, penetrante geur afscheiden! Een deel was aangekoekt, maar de brokken kwamen wel makkelijk los door erop te duwen. De goedkoopste uit de test.

Resultaat: 7/10

VIANO GreenComfort Robot & Mulching: €7,50/100 m²

• 20 kg: € 29,99
• Goed voor: 400 m²
• NPK 7-3-6 + 3 MgO

Prima meststof, ook voor wie gewoon maait

Organisch-minerale meststof met dezelfde formulering als de (goedkopere) gazonmeststof Saniflor, evenwel zonder extra kalk. Het lage stikstofgehalte is speciaal bedoeld voor gazons met een robot- of mulchmaaier, die hebben inderdaad minder voeding nodig. Maar dit kan net zo goed op elk doorsneegazon gebruikt worden, als langzaam werkende, rustige gazonmeststof. De kruimel is redelijk groot, die had kleiner gemogen. De geur vind ik best aangenaam — een verrassing.

Resultaat: 7/10

Terradena (MAKRO) Langwerkende gazonmeststof: € 6,25/100 m²

• 20 kg: € 24,99
• Goed voor: 400 m²
• NPK 9-4-7 + 2 MgO

Vreselijke korrel

Organisch-minerale meststof met ‘langwerkende’ impact: drie tot vier maanden. Als ik op de formule afga, is dit een mooie uitgebalanceerde gazonmeststof. Maar wat een vreselijke korrel! Deze grote, grijzige, langwerpige brokken lijken veeleer paardenvoeding dan gazonmeststof, met een heel sterke geur bovenop. Dit krijg ik nooit mooi verdeeld over mijn gazon. En hoe lang zal het niet duren voor de korrel is opgelost in het gras? Dit komt niet in mijn tuin, hooguit op de weide.

Resultaat: 4/10

(lees verder onder de foto)

4 De middenmoot. 1. Compo Floranid Gazonmeststof Aanleg en Onderhoud, 2. Horta Gazonmeststof Aanleg en Onderhoud, 3. Osmo Meststof Gazon, en 4. Evergreen Gazonmest Economic.
Steven Richardson De middenmoot. 1. Compo Floranid Gazonmeststof Aanleg en Onderhoud, 2. Horta Gazonmeststof Aanleg en Onderhoud, 3. Osmo Meststof Gazon, en 4. Evergreen Gazonmest Economic.

Middenmoot

COMPO Floranid, Gazonmeststof Aanleg en Onderhoud: €9,06/100 m²

• 12 kg: € 43,50
• Goed voor: 480 m²
• NPK 15-5-8 + 5 MgO

Heel performant

Dit is de gazonmeststof met de hoogste stikstofwaarde uit de test: met amper 12 kg doe je 480 m². Let op, deze straffe kunstmest (‘minerale meststof’) strooi je best voorzichtig en dunnetjes uit; van teveel verbrandt je gazon. Volgens de verpakking heb je al in zeven dagen een diepgroen gazon, en dat kan met deze formule zeker. De flinke portie magnesium zal het gazon nog eens een extra groene kleur geven. Werkt snel en krachtig, én lang, tot drie maanden: dit is een heel performante meststof. De grijs-witte korreltjes zijn mooi klein en stuiven of geuren niet.

Resultaat: 8/10

HORTA Gazonmeststof Aanleg en onderhoud: €11,48/100 m²

• 20 kg: € 22,95
• Goed voor: 200 m²
• NPK 9-3-8 + 4 MgO + Humifirst

Duur voor ondermaatse korrel

100% organische meststof, goed voor honderd dagen. De formule, die reuzegroot op de verpakking staat maar een doorsneegazonbezitter wellicht niets zegt, is ideaal als lentebemesting. Door het hoge magnesiumgehalte zal je gazon zeker mooi groen ogen. De extra Humifirst, die de wortels sterker maakt, is een plusplunt. Helaas valt de korrel lelijk tegen: onregelmatige kruimels met stukken van wel 1 cm lang bij, met vrij veel stof. Er zat een grote brok in de zak, die wel verpulverde wanneer ik erop duwde. Jammer. Uiteindelijk is dit allesbehalve een goedkope meststof.

Resultaat: 6,5/10

OSMO Meststof gazon: €11,03/100 m²

• 18 kg (15+3kg): € 19,95
• Goed voor: 180 m²
• NPK: 7-5-8 + 3 MgO

Onregelmatige korrels

Organisch-minerale meststof ‘met magnesium voor een diepgroen gazon’; toch is het magnesiumgehalte veeleer standaard, zeker niet spectaculair hoog. Er zit meer kalium dan stikstof in deze gazonmeststof, wat betekent dat ze heel langzaam werkt. Verwacht geen snel resultaat, dit kan weken duren. De grijsbruine kruimel is jammer genoeg, net als bij HORTA, heel onregelmatig — er zitten stukken van wel 1 cm bij! Dit krijg ik nooit gelijkmatig over mijn gazon verdeeld. Er kleefde ook best veel stof aan mijn handen.

Resultaat: 6/10

Evergreen Gazonmest Economic: €11,98/100 m²

• 20 kg: € 23,95
• Goed voor: 200 m²
• NPK 6-5-8 + 2 MgO

Helaas niet zo ‘economic’

Dit is een traagwerkende organisch-minerale meststof, goed voor honderd dagen. Je gazon wordt gevoed, maar de dosissen zijn wel erg laag. Toch is de prijs helemaal niet zo laag: dit noem ik geen ‘economic’ meststof. Bovendien valt de donkerbruine, bijna zwarte kruimel vrij groot uit, waardoor je geen mooie verdeling krijgt, en is de geur ook sterk. Te duur voor wat het is.

Resultaat: 5/10

(lees verder onder de foto)

4 De dure soorten, 1. Ecostyle Eco+ Gazon, en 2. Central Park (Brico) Start en Onderhoud
Steven Richardson De dure soorten, 1. Ecostyle Eco+ Gazon, en 2. Central Park (Brico) Start en Onderhoud

Duur

Ecostyle ECO+ Gazon: €17,98/100 m²

• 20 kg: € 35,95
• Goed voor: 200 m²
• NPK 7-3-4, met extra bacteriën, mycorrhizae en protozoa

Voor de heel toegewijde biotuinier

Als je alleen naar de formule kijkt, lijkt deze biologische meststof duur, voor een lage dosis ingrediënten. Wat niet te meten valt, zijn de extra bacteriën, mycorrhizae en protozoa die zijn toegevoegd. Die maken de voedingsstoffen sneller beschikbaar voor je gazon, waardoor ze sneller en bij lagere temperaturen (vanaf 5°C) werken. Deze 100% organische meststof werkt lang door, tot vier maanden, met veel aandacht voor de bodem. Jammer van die grote grillige korrel, die je moeilijk gelijkmatig kunt uitstrooien. De geur is ook vrij sterk.

Resultaat: 6,5/10

Central Park (BRICO), Start en onderhoud: €21,98/100 m²

• 5 kg: € 10,99
• Goed voor: 50 m²
• NPK 9-3-3 + 2 Mg

Je betaalt de verpakking

Deze organisch-minerale meststof werkt volgens de verpakking drie tot vijf maanden, lang en langzaam dus. De handige, lichte doos is erg handig voor wie maar een klein gazonnetje (50 m²) heeft. Alleen betaal je voor die verpakking wel een heel hoge prijs: meer dan drie keer de prijs van een gazonmest met een gelijkaardige formule! Bovendien is de korrel onaanvaardbaar groot is; net zoals bij Terradena lijken dit eerder dierenkorrels dan gazonmeststof, met een sterke geur bovenop. Dit krijg je nooit mooi verdeeld over je gazon.

Resultaat: 4/10

Lees ook binnen HLN+:

Dit zijn de meest gemaakte fouten als je een plant koopt

Daar is de lente, daar roept de tuin: wat mag je al doen en waar moet je zeker afblijven

Hoe je met je tuin kan bijdragen aan het klimaat: deze bomen en struiken doorstaan wind, water en droogte

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Van Beeck

    Ik denk dat water de beste meststof is. En zeker vorig jaar!

  • Peeters Freddy

    Ik neem Guano, gras ziet groen en groeit braad. Hoe kan de experte nu weten wat er in mijn boden zit en wat er dan goed is.

Lees meer