rv

Wat zijn de 'fidget spinners' die plots iedereen wil?

De 'fidget spinner' is al twintig jaar oud en wordt nu razend populair. Op internet duiken steeds meer filmpjes op met leuke trucjes die je met het speeltje kunt uitvoeren, maar wat is het eigenlijk?

'Fidget spinners' zijn kleine gadgets die in je handpalm passen. In het midden zijn er kogellagers die je tussen je duim en middenvinger houdt. Om het speeltje te doen draaien, moet je met een andere vinger een zetje geven aan een van de drie uitstulpingen. Dat zorgt soms ook voor een zoemend geluid.

Je kunt de 'fidget spinner' ook doen draaien door hem horizontaal op tafel te leggen, met je wijsvinger de kogellagers tegen de tafel drukken en dan een zetje geven aan een van de uitstulpingen.

Concentreren
Het speeltje was oorspronkelijk bedoeld om hyperactieve, angstige of autistische kinderen te helpen ontspannen. Volgens sommige onderzoekers helpt het ook volwassenen om zich beter te concentreren, maar daar is onenigheid over.

Andere experts zien het gadget namelijk eerder als een afleiding en benadrukken dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het kinderen met ADHD of autisme helpt.

Dopamine
Maar opvallend is dat Tony Lloyd, de oprichter van de ADHD Foundation, wel in de uitvinding gelooft als hulp voor kinderen met ADHD. In een interview aan 'The Independent' zei hij dat de 'fidget spinner' hun nood aan beweging bevredigt zodat hun hersenen dopamine blijven produceren, wat goed is voor hun concentratie en het geheugen.

Toch hebben sommige Amerikaanse scholen de 'fidget spinner' verbannen omdat het te veel geluid maakt. ADHD-expert Lloyd reageerde begripvol dat kinderen zonder ADHD afgeleid kunnen worden door de spinner en het geluid ervan. Zeker als iedereen in de klas aan zijn 'fidget spinner' draait, kan het zoemend geluid storend zijn.

Het was de Amerikaanse Catherine Hettinger uit Florida die de 'fidget spinner' twintig jaar geleden bedacht heeft, als ideale bezigheidstherapie voor haar dochter. Ze stelde haar uitvinding voor aan verschillende speelgoedproducenten, maar kreeg het maar niet verkocht.

Hasbro
Onder andere bij Hasbro kreeg Hettinger het deksel op de neus dus besloot ze het dure patent van 400 euro niet te vernieuwen. En daarom loopt de uitvindster van de fidget spinner nu veel inkomsten mis, want vandaag is het razend populair.

Een 'fidget spinner' bestaat in verschillende kleuren en kan zelfs licht geven. Het is onder meer verkrijgbaar via verschillende online websites zoals bol.com en Amazon. De goedkopere spinner vind je voor zo'n 8 euro 30.

Lees meer