De Tesla Powerwall, een voorbeeld van een thuisbatterij.
BELGA De Tesla Powerwall, een voorbeeld van een thuisbatterij.

Wie thuisbatterij koopt, krijgt binnenkort tot 3.200 euro terugbetaald

Er komt een premie van maximum 3.200 euro voor thuisbatterijen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van energie Lydia Peeters (Open Vld).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Thuisbatterijen kunnen energie opslaan van bijvoorbeeld zonnepanelen als die niet onmiddellijk wordt gebruikt. Momenteel wordt die stroom op het net gezet, waarvoor de eigenaars van zonnepanelen een prosumententarief - het tarief voor consumenten die energie produceren - betalen.

Een thuisbatterij kan ervoor zorgen dat ze die stroom later kunnen gebruiken en dat het distributienet op piekmomenten niet wordt overbelast. Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen 4 en 8 kW. De zwaarste modellen kosten tot 8.000 euro. Vlaanderen geeft nu een premie van 250 euro per kW, met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost.

Milieuvriendelijk

De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, bijvoorbeeld op basis van zoutwatertechnologie. Een loodbatterij is uitgesloten. De batterij moet ook geplaatst worden door een erkend installateur. Om het apparaat aan te sturen, is een digitale meter nodig. De uitrol daarvan start op 1 juli, maar wie hem nog niet heeft en een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie terugbetaald.

Het besluit moet nog voor advies naar de Raad van State. De premie zal ten vroegste op 1 augustus kunnen worden aangevraagd. Voorlopig is ze verkrijgbaar tot eind 2020.

"Batterijen maken de productie van groene stroom interessanter, maar vandaag ligt de prijs nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement", zegt Peeters. "Met een premie geven we nu dat extra duwtje in de rug.”

Tip: Vergelijk de goedkoopste energieprijzen op mijnenergie.be.

111 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christian Alex

    Batterijen zijn veel te duur voor wat het opbrengt. Ze verslijten bovendien vlug. Een goedkoop systeem staat bijlange na nog niet op punt, spijts dat er wereldwijd miljarden in onderzoek gestoken worden. Deze subsidie is weggesmeten geld (aan buitenlandse multinationals).

  • Chris Devlaeminck

    En wie betaald er die premies? Diegene die geen thuisbatterij willen of kunnen aanschaffen. Zie zonnepanelen. Een groep mensen verleiden tot consumeren met geld van de anderen. Laffer en oneerlijker bestaat niet.

Lees meer