2
Photo News

Exclusief voor abonnees

Wordt uw kerst straks een pak duurder? Handelsconflict VS en China stuwt prijzen consumentenelektronica omhoog

Een smartphone onder de kerstboom? Dan kan je die beter nu al kopen, want consumentenelektronica wordt straks allicht een stuk duurder. Dat is een gevolg van het aanslepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. “Vooral grote merken hebben last van het conflict”, zegt Jorg Snoeck van RetailDetail.

De Verenigde Staten en China sloten onlangs een voorlopig akkoord over een gedeeltelijke handelsdeal. Het is de bedoeling dat die deal formeel wordt ondertekend bij een ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump met zijn Chinese collega Xi Jinping op een economisch forum in Chili volgende maand. China kreunt al een hele poos onder de handelsoorlog met de VS: de Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meteen de traagste groei in dertig jaar.

De handelsoorlog tussen de twee grootmachten treft ook Europa en dus ook ons land. “Het Amerikaanse verbod om technologie te leveren aan Chinese producenten stuwt de prijzen omhoog”, zegt Hugo Erken, analist van Rabobank. “We zien dat nu al aan de Amerikaanse ban van Huawei en de levering van componenten aan China waardoor het land wordt afgesneden van sleuteltechnologie. China kan de VS op zijn beurt terugpakken door de export van zeldzame aardmetalen terug te schroeven. Dan zullen smartphones en consumentenelektronica zeker een stuk duurder worden.” Erken denkt dat de prijsstijging eind dit jaar nog zal meevallen, omdat een deel van de productie al in magazijnen ligt opgeslagen.

“Het handelsconflict wordt op het scherp van de snee gespeeld”, zegt Snoeck. “Ik denk niet dat Trump zich veel soepeler gaat opstellen, want uiteindelijk legt het hele conflict de Amerikaanse economie geen windeieren. Uiteindelijk doet hij wat China al jaren doet en dat is de grenzen gesloten houden. Je moet eens als buitenlandse bedrijf in China eens beginnen ondernemen: quasi onmogelijk.” Snoeck denkt dat vooral grote merken zullen kreunen onder het handelsconflict. “En intussen is China vooral bezig met alles na te maken. Het opvallendste is dat dat goede producten zijn. Intussen hebben ze namaak-Apple die minstens even goed is als het origineel. Ik voorspel dat steeds meer onbekende Chinese merken - Huawei is ook zo begonnen - uitgroeien tot echte merken en de Europese markt gaan overspoelen.”

Erken denkt dat de prijzen de komende maanden permanent blijven stijgen, ondanks het gedeeltelijke voorakkoord. “Daar moeten we vanuit gaan. De Chinezen en de Amerikanen staan ideologisch zo ver uit elkaar dat ze nooit tot een deal komen. Alleen al op het gebied van intellectueel eigendom of staatssteun is de kloof enorm.”

2 Als gevolg van het slepende handelsconflict met de VS kende de Chinese economie de kleinste groei in 26 jaar en dat zullen we ook in Europa gaan voelen.
AP Als gevolg van het slepende handelsconflict met de VS kende de Chinese economie de kleinste groei in 26 jaar en dat zullen we ook in Europa gaan voelen.

Lees ook binnen HLN+:

Een zo goed als nieuwe iPhone voor 450 euro: zo wordt een smartphone ‘refurbished’ en hier moet je op letten als je zo’n toestel koopt

Wil je je oude smartphone of laptop verkopen? Dit moet je doen voor de verkoop

iPhone 11 Pro te duur? Deze modellen zijn goedkoper en net zo goed

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • MICHELINE GEVERS

    Als het te duur wordt, staken we weer gewoon, zoals we vroeger de fabrieken uit het land gestaakt hebben!

  • MICHELINE GEVERS

    Als het te duur wordt, staken we maar weer gewoon, zoals we vroeger onze bedrijven uit het land gestaakt hebben!

Lees meer