Shutterstock

Zes op tien gezinnen lijden financieel verlies, 4 procent verloor job

Zo’n 62% van de Belgische huishoudens zegt geld verloren te hebben door de coronacrisis. Het gaat dan om een gemiddeld bedrag van 1.626 euro. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Vier procent van de ondervraagden verloor zijn of haar job. De organisatie stelt dat de vooruitzichten niet rooskleurig zijn en roept de regering op om de consument niet te vergeten.

Test-Aankoop voerde de enquête van 14 tot 15 mei uit bij ruim 1.000 mensen tussen 18 en 74 jaar oud om de financiële gevolgen van de Covid-19-crisis te achterhalen. De organisatie noemt de resultaten verontrustend. Op nationaal niveau komt het financieel verlies van de Belgische gezinnen overeen met een totaal van 4,9 miljard euro.

Gas- en elektriciteitsrekening
De gezinnen vinden het ook steeds moeilijker om dagelijkse uitgaven te doen, blijkt nog. Elf procent van de respondenten zegt dat het zo erg moeilijk of onmogelijk is om de gezondheidszorg te betalen. In 2019 was dat 7 procent. 

Voor 9 procent is het zeer moeilijk of onmogelijk om gas- en elektriciteitsrekeningen te betalen (5 procent in 2019), voor 9 procent om hun hypotheekverplichtingen na te komen (4 procent in 2019), voor 8 procent om de huur te betalen (2 procent in 2019), voor 7 procent om de dagelijkse levensmiddelen te betalen (3 procent in 2019) en voor 6 procent om de telecomrekeningen te betalen (3 procent in 2019). Een kwart van de respondenten deed een beroep op een financiële steunmaatregel.

Job kwijt: 4%
De crisis had ook een impact op de beroepssituatie. Zo is 22 procent tijdelijk inactief en verloor 4 procent zijn of haar baan. "Ook wat de toekomst betreft zijn de Belgen niet optimistisch", aldus nog de consumentenorganisatie. 

Zo gelooft 22 procent van de werknemers die hun baan niet verloren hebben dat het (zeer) waarschijnlijk is dat dat in de komende twaalf maanden wel zal gebeuren. Daarnaast gelooft 38 procent dat ze minder carrièremogelijkheden binnen hun bedrijf zullen krijgen en is 47 procent van mening dat er zich minder carrièremogelijkheden zullen aandienen op de arbeidsmarkt.

Lees ook: Belgische warboel maakt coronacrisis nog zwaarder: drie lessen die we kunnen trekken uit de ‘coronapapers’ (+)

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Biesen

    Dat is nog het minste. Waar ik me zorgen over maak is dat de crisis aangewend wordt om alles duurder te maken. Winkels verhogen de prijzen, coronatoeslag overal, water wordt duurder, enz... Dat zullen we nooit meer weg krijgen. Eenmaal aanwezig is voor eeuwig.

  • Stefanie van Dijk

    Dat financieel verlies gaan we allemaal hebben want linksom of rechtsom zal de steun aan bedrijven en werknemers betaald moeten worden, en al de rest zal zijn verliezen proberen aan te vullen met prijsopslag of extra toeslagen voor beschermingsmiddelen oid

Lees meer