thinkstock

Zeven Vlaamse gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic

Er hebben zich nu ook enkele Vlaamse gemeenten aangesloten bij de zogenaamde 'Statiegeldalliantie', die de regering ertoe wil aanzetten statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. Het gaat om Halen, Hamont-Achel, Haacht, Laakdal, Tielt, Zoersel en Hasselt. Ook Natuurpunt is voorstander van statiegeld.

De Statiegeldalliantie is een samenwerkingsverband tussen Nederland en Vlaanderen, die ervoor pleit om statiegeld in te voeren. "Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes opnieuw in te leveren. Daardoor is er minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen", zegt de alliantie, die wil aantonen dat er een breed draagvlak voor de maatregel bestaat. 

In Vlaanderen deden onder meer Test-Aankoop en de Bond Beter Leefmilieu (BBL) al mee, nu komen daar dus ook een aantal gemeenten en Natuurpunt bij. De alliantie telt in totaal al 101 leden.

Opmerkelijk is dat de gemeenten ingaan tegen Fost Plus, de vzw die voor hen de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval regelt en zoals bekend helemaal geen voorstander is van statiegeld.

122 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Kristofwencke Bollestaelens

    Ik ben echte fan, die dagelijkse troep hoef ik dan niet meer op te ruimen of ik verdien er een centje aan! Dit mag zo voor alle drankflessen in glas ook

  • magda de buyser

    mariette meeus, dat is wel niet overal in amerika. In Georgia bv. wordt niets gerecycleerd.

Lees meer