Michaël Van Droogenbroeck maakt de rekening.
Steven Richardson Michaël Van Droogenbroeck maakt de rekening.

Exclusief voor abonnees

Ziek of ongeval: welke verzekering betaalt welke kosten terug?

Een been gebroken op skivakantie? Ziek zijn of een behandeling nodig hebben na een ongeval kan ook financieel zwaar doorwegen. Er zijn de kosten van de behandeling zelf, van de onderzoeken, de ziekenhuisopname, maar ook door zolang niet te kunnen werken of dat zelfs nooit meer te kunnen. Er is ook een hele reeks verzekeringen die je op dat moment bijspringen. Welke zijn dat en zijn die ook allemaal nuttig?

Ziekteverzekering

• Wat?

De verzekering voor ziektekosten die de basis vormt van onze sociale zekerheid. Iedereen heeft daardoor recht op de volledige of gedeeltelijke terugbetaling van medische zorgen, geneesmiddelen, raadplegingen bij de huisarts of specialist maar ook ziekenhuisopname en andere medische kosten. Dit systeem wordt gefinancierd door wie werkt en door de overheid.

• Hoe werkt het?

Om van de ziekteverzekering gebruik te kunnen maken, moet iedereen zich aansluiten bij een ziekenfonds. Die zorgen voor de terugbetaling van de medische zorg, maar staan ook in voor de uitkeringen voor wie arbeidsongeschikt is of met zwangerschapsverlof. Ze bieden vaak ook bijkomende diensten zoals gezins- en bejaardenhulp of het uitlenen van materiaal voor verzorging.

• Verplicht?

Ja. Iedereen moet zich daarom aansluiten bij een erkend ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

Hospitalisatieverzekering

• Wat?

Verzekering die tussenkomt bij ziekenhuisopname en bij de behandeling van ernstige ziekten en operaties. Die worden gedeeltelijk terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering, maar vaak niet volledig. Zeker voor wie in een éénpersoonskamer verblijft, kunnen die extra kosten flink oplopen. Via een hospitalisatieverzekering kunt u die dan terugbetaald krijgen.

• Hoe werkt het?

Er bestaan twee types van hospitalisatieverzekering: de individuele en de collectieve. Die laatste kan afgesloten worden door een werkgever voor zijn werknemers. In dat geval heb je dus een hospitalisatieverzekering via uw job. Ook als je van job verandert, kan je vragen die verzekering te behouden, maar dan betaal je die uiteraard zelf. Heb je geen hospitalisatieverzekering via je werkgever, dan kan je er zelf een afsluiten bij het ziekenfonds of bij een verzekeraar. Je kan die hospitalisatieverzekering ook uitbreiden voor de andere gezinsleden.

• Verplicht?

Neen, maar wel aan te raden. De prijs is afhankelijk van onder meer uw leeftijd en hoe groot de dekking is: wat wordt er allemaal terugbetaald en is de terugbetaling onbeperkt of niet? Goed vergelijken is de boodschap.

Ongevallen­verzekering

• Wat?

Verzekering die de financiële gevolgen van een ongeval in je privéleven vergoedt. Dat kan gaan om ongevallen in huis, bijvoorbeeld tijdens het klussen, over ongevallen bij het sporten tot bijvoorbeeld ook tijdens een concert.

• Hoe werkt het?

De ongevallenverzekering vergoedt de kosten die niet gedekt worden door de ziekte- en hospitalisatieverzekering. Daarnaast geeft een ongevallenverzekering vaak ook recht op een maandelijks (extra) bedrag wanneer je door het ongeval niet kan werken of wanneer door een ernstig ongeval je huis moet worden aangepast.

• Verplicht?

Neen, en er is ook overlap met de verplichte ziekteverzekering en de hospitalisatieverzekering. Dus zeker niet voor iedereen even nuttig. De ongevallenverzekeringen kunnen ook sterk van elkaar verschillen, bijvoorbeeld in wat de definitie is van een ongeval. Zeker goed vergelijken dus, mocht je toch een ongevallenverzekering afsluiten.

Zorgverzekering

• Wat?

Verzekering die een financiële tegemoetkoming verstrekt aan wie zwaar zorgbehoevend is. Dat geldt zowel voor wie thuis wordt verzorgd, als voor wie in een rusthuis, verzorgingstehuis of psychiatrisch verzorgingstehuis wordt verzorgd.

• Hoe werkt het?

Iedereen die in Vlaanderen woont en zwaar en langdurig zorgbehoevend is, kan de premie aanvragen. Dat moet de financiële kosten van de verzorging wat helpen verlichten. De aanvraag voor de premie gebeurt via de zorgkas. Het bedrag van de tegemoetkoming bedraagt 130 euro per maand.

• Verplicht?

Ja, elke Vlaming ouder dan 25 jaar moet erop inschrijven. De bijdrage bedraagt voortaan 51 euro per jaar — of 26 euro voor wie een verhoogde tegemoetkoming in medische kosten krijgt — en wordt geïnd via het ziekenfonds.

Verzekering ambulante kosten

• Wat?

Verzekering die, onder bepaalde voorwaarden, de medische kosten vergoedt die niet aan een ziekenhuisopname gebonden zijn en die niet door de verplichte ziekteverzekering worden terugbetaald.

• Hoe werkt het?

De verzekering kan de kosten voor tandzorg, oogprothesen, hoorapparaten of prothesen terugbetalen, of geneesmiddelen terugbetalen die niet (volledig) worden vergoed door de ziekteverzekering.

• Verplicht?

Neen. En je kan best op voorhand nagaan wat wel en niet wordt terugbetaald, en welke bedragen of percentages worden terugbetaald. Op basis daarvan kan je dan de afweging maken of die extra verzekering voor jou zinvol is.

Of het nu gaat om je dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Je vindt alle adviezen hier. 

Minder betalen voor energie? Expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit waarop u kunt besparen

Lukt het niet om te sparen? Beheer je geld met een budgetplan

Hoeveel kost een energiezuinige woning en wanneer verdient u de investering terug? Wij rekenen het voor u uit

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer