Shutterstock

Zo kan de zon uw energiefactuur lichter maken

De energiebehoeften van een gezin schommelen mee met de seizoenen. Op zonnige lente- en zomerdagen komt het elektriciteitsverbruik doorgaans op het laagste peil. Helaas slorpen enkele energievreters ook dan nog altijd heel wat stroom op. Met deze energietips kunt u uw verbruik extra verlagen.

1. Airco

Airconditioning brengt verfrissing in uw woning. Maar de toestellen hebben wel veel elektriciteit nodig om de lucht te koelen. U kunt het energieverbruik reduceren door een toestel met een passend koelvermogen en een gunstig energielabel (A+ of beter) te kiezen. Ga ook na of het mogelijk is om de temperatuur in uw woning op een andere manier naar beneden te halen. Dat lukt misschien wel door ’s nachts de ramen open te zetten of de gordijnen te sluiten wanneer de zon schijnt. Een betere isolatie van het dak en de muren leidt eveneens tot een gunstiger binnenklimaat op warme dagen.

TipVergelijk hier de goedkoopste energieprijzen en bespaar honderden euro’s.

2. Diepvries en koelkast

Een diepvries of koelvak met veel ijsaanslag vergt een hoger energieverbruik. Stel die schoonmaakbeurt dus niet langer uit. Een vriezer verbruikt bovendien meer in een warme ruimte. Ga dus na of u uw diepvriezer in een koelere ruimte kunt plaatsen. Een volle koelkast of diepvries verbruikt naar verhouding minder energie dan een lege. Open de deur van de koelkast of diepvriezer zo weinig en zo kort mogelijk. Wie een barbecue organiseert, doet er dus goed aan van de drankbevoorrading in enkele momenten te bundelen.

Lees ookDeze elementen bepalen het prijskaartje van uw energie

3. Tuinverlichting

Bij heerlijke temperaturen is het tot ’s avonds laat aangenaam toeven in de tuin. Sfeervolle verlichting verlengt dat tuingenot. Lampen op zonne-energie leveren daarbij een aanzienlijke besparing op. Ledverlichting helpt eveneens om uw buitenruimtes energiezuinig te verlichten.

4. Jacuzzi en zwembad

Een jacuzzi of zwembad in de tuin … Dat staat voor veel mensen synoniem met het ultieme vakantiegevoel bij hen thuis. Aan die waterpret hangt helaas ook een aardige energiekost vast. Veel hangt af van hoe warm u het water verkiest en wat u onderneemt om het warmteverlies te beperken. Een goede afdekking van uw waterpartij is in dat opzicht een must. Een isolatiedeksel, zeil of rolluiksysteem houdt de warmte langer vast. Het lijkt misschien logisch om de jacuzzi ’s nachts of na gebruik uit te schakelen. Toch kost het vaak meer energie om het water telkens van een lage temperatuur weer op te warmen.

5. Oude toestellen

Oude vijverpompen verbruiken veel meer energie dan de nieuwe uitvoeringen. Hetzelfde geldt voor heggenscharen, grasmaaiers en ander tuinmateriaal. Hoe wilder de haag of hoe hoger het gras, hoe meer energie uw machine nodig heeft. Stel de snoei- of maaibeurt dus ook niet al te lang uit.

Lees ookBesparen op uw energiefactuur? Dat doet u met deze tips

6. Goedkopere energie = ideale moment om over te stappen?

De prijzen op de energiebeurzen dalen doorgaans sterk in aanloop naar de zomer. Dat schudt de tarieven van de energieleveranciers sterk dooreen. Gezien die snelle evoluties op de energiemarkt, valt het aan te raden om meermaals per jaar na te gaan of uw energiecontract nog het voordeligste is. Vaak afficheren verschillende aanbieders ondertussen een goedkoper tarief. Online vergelijkingssites maken de berekening voor uw woning en verbruik in enkele tellen. Het mogelijke jaarlijkse voordeel bedraagt vaak tot honderd euro en meer.

TipBereken hier hoeveel u kunt besparen door naar een andere energieleverancier over te stappen!

Lees ook:

Op zoek naar een andere energieleverancier? Zo vergelijkt u best

Slimme energiemeter slim? Toch niet helemaal

Wat moet u doen als uw energieleverancier er ineens mee stopt?

Bron: mijnenergie.be.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gerd Bonte

    De kost voor elektriciteit is één ding, de kost voor fluxis is wat anders. Fluxis wordt nooit in vraag gesteld maar is meer dan 40% van onze factuur. De loonkosten in fluxis zijn torenhoog, ze hebben veel meer verlof dan normaal en hebben bovendien een regionaal monopolie, je kan niet anders dan hen als dienstverlening nemen.

  • René Verhoeven

    Basisbehoeften zeker allemaal die ze vernoemen? Men vindt het dan raar dat de btw op elek 21% is... ik vind dat normaal, elektriciteit wordt voor 85% gebruikt voor luxe goederen, 15% is basis voor verlichting en verwarming.

Lees meer