De hoofdzetel van Proximus in Brussel.
Photo News De hoofdzetel van Proximus in Brussel.

Dinsdag staking bij Proximus tegen herstructureringsplan: “Onze militanten willen respect”

De vakbonden roepen het personeel van Proximus op om dinsdag het werk neer te leggen uit protest tegen het herstructureringsplan bij het telecombedrijf. Deze week raakte bekend dat er 1.900 jobs bij Proximus op de helling staan, al zouden er ook 1.250 aanwervingen volgen.

De christelijke vakbond ACV roept alle werknemers op om dinsdag massaal naar de Proximus Towers in Brussel te komen. “Onze militanten willen een signaal geven. Ze willen respect”, zegt ACV-secretaris Ben Coremans. De actie wordt in gemeenschappelijk front gevoerd, zo bevestigen de liberale (VSOA) en de socialistische vakbond (ACOD). Mogelijk zal de staking voor hinder zorgen bij winkels van Proximus of callcenters.

Gisteren dienden de vakbonden al een stakingsaanzegging in. “We roepen niet op tot staken, maar wanneer er emotionele reacties zouden komen van werknemers, dan zijn zij ingedekt”, klonk het na afloop van het bijzonder paritair comité, waar Proximus haar hervormingsplannen uit de doeken deed.

Gesprekken

Premier Charles Michel (MR) heeft maandag een ontmoeting met de vakbonden. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) zullen die ontmoeting bijwonen.

Dinsdag, de dag van de staking, is er opnieuw een ontmoeting met de top van het bedrijf gepland. “We hopen van de directie te horen dat ze heeft geluisterd naar het personeel en de regering, en dat het plan wordt herzien”, zegt ACOD-secretaris Bart Neyens. “Horen we dat niet, vrees ik voor een moeilijke start van het sociaal overleg.”

Proximus deelde gisterenochtend aan haar personeel mee dat het bedrijf de komende drie jaar 1.250 aanwervingen wil doen, maar tegelijk het aantal werknemers met ongeveer 1.900 wil verminderen. Het bedrijf wil tegen 2022 een bijkomende besparing van 240 miljoen euro doorvoeren. 

“Volledige lijsten”

Over de herstructurering moet wel nog sociaal overleg worden gepleegd, waardoor het definitieve cijfer nog kan wijzigen. “In de wandelgangen wordt wel gezegd dat Proximus al volledige lijsten heeft met diensten en namen van werknemers die getroffen zijn door de plannen”, aldus nog de ACOD’er. 

Bekijk ook:

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Inge Beullens

    1900 man buiten en er terug 1200 aanwerven. Ofwel duurdere ouderen vervangen door jonkies, en de rest mag het werk van de 700 extra ontslagen werknemers bijwerken. 240 miljoen besparen, maar ook 500 miljoen dividend uitkeren!!! Geen enkel grijntje respect meer voor de werknemer.

  • Patrick Martens

    Oudere werknemers ontslaan om jongere goedkopere werknemers aan te nemen. Laat de oudere loyale werknemers de kans om zich om te scholen. Ik heb dat op mijn werk ook gedaan.

Lees meer