Dienstverlener KPMG voerde de studie uit. Zesennegentig procent van de Belgische CEO's gaat ervan uit dat hun bedrijf in de volgende drie jaar zal groeien. Daarmee zijn onze CEO's iets positiever dan het wereldwijde gemiddelde (90 procent) en het gemiddelde in de Benelux (80 procent).
REUTERS Dienstverlener KPMG voerde de studie uit. Zesennegentig procent van de Belgische CEO's gaat ervan uit dat hun bedrijf in de volgende drie jaar zal groeien. Daarmee zijn onze CEO's iets positiever dan het wereldwijde gemiddelde (90 procent) en het gemiddelde in de Benelux (80 procent).

"Belgische CEO's optimistisch over de toekomst"

Belgische CEO's zijn in het algemeen optimistisch over de groei van hun eigen onderneming en de groei in eigen land, maar hebben minder vertrouwen in de wereldwijde economische groei. Operationele risico's, cyberveiligheid, technologische disruptie en geopolitieke veranderingen vormen de vier grootste uitdagingen voor de bedrijfsleiders. 

Dat blijkt uit de 'CEO Outlook' die dienstverlener KPMG uitvoerde bij meer 1.300 bedrijfsleiders wereldwijd en voor het eerst ook in ons land.

Zesennegentig procent van de Belgische CEO's gaat ervan uit dat hun bedrijf in de volgende drie jaar zal groeien. Daarmee zijn onze CEO's iets positiever dan het wereldwijde gemiddelde (90 procent) en het gemiddelde in de Benelux (80 procent). Anderzijds is men eerder bescheiden in de vooruitzichten van de groeicijfers: slechts 16 procent denkt dat de omzet van hun onderneming met meer dan 2 procent zal stijgen (tegen 32 procent in de Benelux en globaal 32 procent). Verder ziet 8 procent hun aantal medewerkers met meer dan 5 procent stijgen (Benelux: 39 procent - globaal: 37 procent).

Op macro-economisch vlak hebben Belgische CEO's meer vertrouwen in de groei van de nationale economie (84 procent vertrouwen) dan in de wereldeconomie (60 procent vertrouwen). Een klein derde van onze 'captains of industry' gaat ervan uit dat dit vooral organische groei zal zijn, door onderzoek en ontwikkeling, kapitaalsinvesteringen en rekrutering.

Omgaan met operationele risico's

Het omgaan met operationele risico's, risico's verbonden met de processen en systemen die binnen het bedrijf gehanteerd worden, vormen voor 64 procent van de Belgische CEO's de grootste uitdaging. Dat is bijna dubbel zoveel als op Benelux-vlak (34 procent) of globaal vlak (33 procent). 

Daarna volgen cyberveiligheid (48 procent) en technologische disruptie (40 procent). Toch geeft ook 6 op de 10 aan "goed" tot "zeer goed" voorbereid te zijn op een cyberaanval, wat aanzienlijk hoger is dan op Benelux-vlak (44 procent) en wereldwijd (51 procent).

Geopolitieke beslissingen

De vierde grote uitdaging is de impact van geopolitieke beslissingen op de bedrijfsvoering. Wereldwijd ziet 55 procent van de bedrijfsleiders het terugplooien op de eigen landsgrenzen als de grootste bedreiging voor de groei van hun eigen onderneming.

In België beschouwt slechts 36 procent van de CEO's dit als een groot risico. "Dit kan er op wijzen dat men dit probleem minder urgent inschat, of dat men minder op de hoogte is van de mogelijke impact van protectionisme op hun eigen bedrijfsvoering. Geopolitiek is niet nieuw, maar de impact ervan op ondernemingen is de laatste jaren wel enorm toegenomen", aldus Koen Maerevoet, CEO van KPMG in België.

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tom Faes

    Alleen de CEO's begrijpen nog steeds niet als ze hun werknemers blijven uitpersen de boemerang eraan zal komen . Steeds meer mensen worden ziek, krijgen een burn-out waardoor de overigen nog meer uitgeperst worden tot die zeggen "foert"

  • Johan Apatride

    CEO's zijn enkel geinteresseerd in hun toekomst en bonussen aangezien ze om de 5 voeten van bedrijf veranderen.

Lees meer