De Britse premier Boris Johnson
REUTERS De Britse premier Boris Johnson

"Bij harde brexit is recessie voor Belgische economie onvermijdelijk”

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is duidelijk: een harde brexit op 31 oktober, dus zonder akkoord, zou een ramp zijn voor onze economie. Dan is volgens de organisatie een recessie, of een achteruitgang van de economische groei, zo goed als onvermijdelijk. “Er is dringend een regering nodig om voor stabiliteit te zorgen”, voegen analisten toe.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Amerikaanse beurs van Wall Street beleefde gisteren de slechtste beursdag van het jaar. De Dow Jones dook 3,1 procent naar beneden. Ook in Azië krabden beleggers zich in het haar, want ook daar zien we negatieve cijfers. En bij ons verliest de Belgische Bel20 vandaag al meer dan 1 procent, gisteren was dat bijna 2 procent.

En dan dreigt er nog een Brexit zonder akkoord, die de Britse premier Boris Johnson wil doorvoeren. “Bij een harde brexit is de kans op een recessie heel groot in ons land, op het einde van het jaar”, klinkt het bij Edward Roosens van het VBO. Bij zo’n recessie krimpt de economie omdat bedrijven minder gaan produceren. “Als de brexit op een ordelijke manier kan worden afgehandeld, met een overgangsperiode, kan een recessie wel nog vemeden worden.”

Oorzaak

De financiële beurzen maken zich zorgen, nu de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten ontspoord is. China probeert via een verzwakking van zijn munt om Amerika een hak te zetten en dat is de basis van de onzekere periode momenteel op de beurzen. “Iemand moet een oplossing bieden om groei en stabiliteit te creëren, maar wie dat moet doen, is op dit moment zeer onduidelijk”, aldus Tom Simonts, senior financial economist KBC Groep.

Vooral in de productiesectoren is er al maandenlang een recessie, zoals de autosector en zware industrie bijvoorbeeld. “Dat sijpelt nu over naar de dienstensector. Het is dus geen verrassing dat deze periode eraan zat te komen, maar ze komt wel heel snel”, zegt Simonts nog. “Het is een potentiële explosieve situatie, we moeten zien dat dit niet extra escaleert. We hebben vooral een periode nodig van stabiliteit.”

Regering gevraagd

“Als het stormt op zee heb je een kapitein nodig met een goeie landkaart en dat hebben we op dit moment niet echt”, aldus Tom Simonts. “Het wordt tijd dat we in België een regering krijgen die daadkrachtig en slagkrachtig de economie door goede wateren kan loodsen.” Die regering moet onder meer maatregelen kunnen nemen over douanetarieven en moet de organisatie van de handel met Engeland leiden, verduidelijkt Edward Roosens nog.

252 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • felix strackx

    En wie zijn schuld is het dat de autosector slecht draait? Zou het misschien iets te maken hebben met alle wegpest maatregelen? En wie zijn schuld is het dat er geen Brexit deal is? De hooghartige Fransen en Duitsers moeten eens in eigen boezem kijken.

  • Fonz Ooms

    Waarom doen wij niet mee met de engelsen ? Buiten de EU is veel meer te doen en te verdienen. De EU bestaat uit enkele betalende landen en voor de rest uit meelopers en "krijgers".

Lees meer