"Binnenschipper verliest 1.500 euro per dag door staking"

Een binnenschipper die door de staking van de Vlaamse ambtenaren niet kan werken, loopt een inkomen van gemiddeld 1.500 euro per dag mis. Dat zegt Karel Van Eetvelt, de gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo. Aan de sluis van Evergem, waar een honderdtal binnenschippers vastzit, gaat het dus om 150.000 euro per dag, zo rekent Van Eetvelt.

"Gegijzeld"
"Daarbij zijn nog niet de kosten gerekend van het personeel dat de binnenschipper moet doorbetalen", zegt Van Eetvelt. Hij noemt het een "levensgrote schande" dat de actievoerders de economie "gijzelen" om zelf opslag te krijgen, terwijl de economische spelers geen betrokken partij zijn bij het conflict tussen de ambtenaren en de overheid. Van Eetvelt noemt de binnenschippers, vaak zelfstandigen, daarvan het grootste slachtoffer. "Zij verliezen al vier dagen al hun inkomen." Hij wijst ook op de gevolgen voor bedrijven die door de binnenscheepvaart bevoorraad worden.

"Sluis blijft dicht"
Unizo heeft vandaag tijdens overleg met Vlaams minister-president Kris Peeters aangedrongen op een snelle oplossing vooral voor de sluis in Evergem, de grootste binnenvaartsluis van België. Daar wordt sinds maandag niet meer gewerkt. Ook vandaag blijft de sluis dicht.
De Vlaamse ambtenaren staken voor een koopkrachtaanpassing van 5 procent via loonsverhogingen. Er zou vandaag nog een overleg zijn met Vlaams minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois (N-VA). (belga/sd)

UNKNOWN

Lees meer