2 In het kader van de werken aan de Noorderlijn wordt ook het hele Operaplein vernieuwd.
Laenen In het kader van de werken aan de Noorderlijn wordt ook het hele Operaplein vernieuwd.

“Bouwbedrijf dreigt met miljoenenclaim tegen De Lijn en stad Antwerpen”

TramContractors, het aannemersconsortium rond het Nederlandse bouwbedrijf BAM, wil een miljoenenclaim indienen tegen De Lijn, het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Antwerpen. Het conflict draait om het vertraagde Noorderlijn-project in het Antwerpse stadscentrum. Dat meldt De Tijd vandaag.

De Antwerpse binnenstad is al jaren een grote werf. Het Noorderlijn-project maakt het noorden van Antwerpen beter bereikbaar met een nieuwe tramlijn, maar omvat ook de heraanleg en de ondertunneling van de Leien en de renovatie van het Operaplein en de Franklin Rooseveltplaats.

De Tijd schrijft dat er al van bij het begin van de werken in 2016 discussie was rond de verantwoordelijkheid voor het ontwerp. Uiteindelijk was  dat ontwerp niet goed, waardoor problemen rezen bij de uitvoering.

Vertraging

In februari raakte bekend dat de werken op en onder het Operaplein vertraging hadden opgelopen. Dat kwam naar verluidt omdat de aannemer ondergronds op onvoorziene obstakels was gestoten. Het einde van het project, normaal in 2019, werd daardoor bijna een jaar uitgesteld.

TramContractors wil nu de bijkomende kosten recupereren van opdrachtgevers De Lijn, AWV en de stad Antwerpen. Het consortium dreigt met een monsterclaim: er circuleren bedragen van 120 tot 150 miljoen euro.

2 De Antwerpse binnenstad is al jaren een grote werf.
Klaas De Scheirder De Antwerpse binnenstad is al jaren een grote werf.

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • JAN krommentak

    Wel wetende hoe men met deze materie omgaat zou het mij geenszins verbazen moesten zij gedwongen zijn om deze boete te betalen ik ben zeer benieuwd

  • van roy jozef

    Belgische ondernemers zijn misschien slim genoeg om hun handen van dergelijke projecten te houden, gemeente ,stad of staat.het zou de eerste niet zijn die uiteindelijk op de fles gaat door onvoorziene omstandigheden zoals hierboven beschreven, of op zijn centen moet wachten, of nog erger naar de rechtbank moet stappen omdat ze hem niet willen betalen door discussie met architecten bij oplevering.

Lees meer