“Duizenden banen op de tocht bij Arcelor”

Staalreus ArcelorMittal kampt met overcapaciteit in Europa en lijkt om die reden afscheid te willen nemen van duizenden werknemers met een tijdelijk contract. Het bedrijf is in gesprek met vakbonden over de op handen zijnde ingreep. Dat zegt topman Lakshmi Mittal in een interview met de Duitse krant ‘Frankfurter Allgemeine’. In een mededeling beklemtoont ArcelorMittal Europe intussen dat het niet overweegt alle 19.500 contractanten te zullen schrappen.

Sinds 2017 is de Europese import van staal met 30 tot 40 procent gestegen, zegt Mittal, vooral uit Rusland en Turkije. ArcelorMittal schroeft zijn lokale productie daarom terug en moet kosten drukken. Ook de 19.500 Europese contractanten - dat zijn onderaannemers, toeleveranciers en andere niet-loontrekkenden, die in staalfabrieken werken uitvoeren - kunnen gevolgen ondervinden van de tegenvallende conjunctuur.

Omdat de komende jaren ook banen kunnen sneuvelen, onderhandelt het bedrijf met vakbonden over dat mogelijk banenverlies. Daarbij is het niet uitgesloten dat ook enkele contractanten worden afgestoten, maar in een mededeling beklemtoont de Europese afdeling van ArcelorMittal dat het “geen gesprekken voert waarbij alle contractanten worden geschrapt.”

In België werken zowat 1.300 contractanten voor ArcelorMittal.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer