“Duizenden banen op de tocht bij Arcelor”

Staalreus ArcelorMittal kampt met overcapaciteit in Europa en lijkt om die reden afscheid te willen nemen van duizenden werknemers met een tijdelijk contract. Het bedrijf is in gesprek met vakbonden over de op handen zijnde ingreep. Dat zegt topman Lakshmi Mittal in een interview met de Duitse krant ‘Frankfurter Allgemeine’. In een mededeling beklemtoont ArcelorMittal Europe intussen dat het niet overweegt alle 19.500 contractanten te zullen schrappen.

Sinds 2017 is de Europese import van staal met 30 tot 40 procent gestegen, zegt Mittal, vooral uit Rusland en Turkije. ArcelorMittal schroeft zijn lokale productie daarom terug en moet kosten drukken. Ook de 19.500 Europese contractanten - dat zijn onderaannemers, toeleveranciers en andere niet-loontrekkenden, die in staalfabrieken werken uitvoeren - kunnen gevolgen ondervinden van de tegenvallende conjunctuur.

Omdat de komende jaren ook banen kunnen sneuvelen, onderhandelt het bedrijf met vakbonden over dat mogelijk banenverlies. Daarbij is het niet uitgesloten dat ook enkele contractanten worden afgestoten, maar in een mededeling beklemtoont de Europese afdeling van ArcelorMittal dat het “geen gesprekken voert waarbij alle contractanten worden geschrapt.”

In België werken zowat 1.300 contractanten voor ArcelorMittal.

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jef Heffens

    Als Europa iets wil doen voor het klimaat dan zouden ze best serieuze taksen opleggen aan de staalconstructies die van o.a. China komen. Dan kan meer hier in Europa gemaakt worden ook onder betere omstandigheden voor het klimaat. Voordelen: Meer werk in Europa, want met de oneerlijk concurrentie uit China verdwijnen jobs, en de staalproductie in Europa is minder belastend voor het milieu.

  • Ronny Biesen

    Denk dat China de grootste afnemer is van Arcelor. Het probleem is anders. Vroeger kon men leven met "minder" winst en waren er een paar slechtere jaren, dan was dat zo. Maar nu of het goed gaat of slecht, de aandeelhouders willen steeds meer, nooit minder. Liever 3000 jobs weg dan 2% minder winst. Dat is de reden. Hebzucht, steeds meer willen en niet meer willen delen met anderen, egoisme.

Lees meer