Getty Images/iStockphoto

“Een op de vijf bedrijven slachtoffer van fraude”

Het voorbije jaar heeft een op de vijf bedrijven in België te maken gekregen met fraudeurs. Dat blijkt uit een studie van het adviesbureau BDO België. Gemiddeld kost de fraude per incident 150.000 euro. In twee procent van de gevallen loopt het verlies zelfs op tot meer dan 1 miljoen euro.

Op basis van de anonieme antwoorden van 245 bedrijven, concludeert BDO dat bedrijven die nog geen slachtoffer waren van fraude of een poging daartoe, uitzonderingen zijn. Amper 23 procent van de bedrijven kwam de voorbije vijf jaar niet in aanraking met fraude.

Valse factuur

Hacking blijkt niet de populairste manier te zijn om fraude te plegen. De klassieke valse factuur blijft de vaakst gebruikte vorm van fraude: 15 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan de voorbije vijf jaar minstens één valse factuur te hebben betaald.

Volgens Cédric Antonelli van BDO België maken de fraudeurs geen onderscheid tussen grote en kleine ondernemingen. "Elk type bedrijf krijgt vandaag met fraude te maken en fraudeurs gebruiken dezelfde fraudetechnieken bij groot en klein", zegt hij. 

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jo vandenberghe

    En wij slachtoffer van de bedrijven,wegens niet genoeg belasting betalen.

  • james vroman

    dief beschuldigd dief

Lees meer