Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.

“Eén procent kans dat er oplossing gevonden wordt voor Thomas Cook België, speech van directie leek op een afscheid”

“Het ziet er niet goed uit.” Die boodschap verkondigde Katrien Degryse van de socialistische vakbond na een algemene vergadering met vakbonden en directie van Thomas Cook België. “De directie zei dat er één procent kans is dat er een oplossing uit de onderhandelingen komt. Het leek op een afscheidsspeech.” 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het ziet er dus bijzonder slecht uit volgens de vakbonden. Officieel liggen alle pistes echter nog open. Morgennamiddag komt er normaliter een nieuwe ondernemingsraad.

De vakbonden willen daar garanties zien voor het uitbetalen van de lonen voor de maand september. Dat zou woensdag moeten gebeuren. De vakbonden kregen van de directie te horen dat het geld er is, maar dat ze er niet aan kan omdat de banken de rekeningen geblokkeerd hebben. 

“Andere sfeer”
Na de eerste ondernemingsraad klonk er nog enige hoop door, maar die lijkt nu helemaal weggevaagd. “Vanmorgen waren we heel hoopvol”, aldus Els De Coster van het ACLVB. “Nu is er een andere sfeer. We hadden verwacht dat de directie met alternatieven en concrete pistes naar voor ging komen, maar dat was niet het geval. De scenario’s blijven vaag.” 

“CEO Jan Dekeyser heeft het personeel toegesproken. Hij zoekt nog naar een oplossing via gesprekken met eventuele investeerders en partners, maar hij is eerlijk genoeg om toe te geven dat de slaagkans klein is. Eén à twee procent zijn de cijfers die hij genoemd heeft. Dat is zeer weinig.”

“Nog altijd vertrouwen in directie”
“Die kleine kans wordt de volgende 24 uur onderzocht”, vult Degryse aan. “Welke pistes de directie concreet gaat onderzoeken, weten we niet. Ik heb begrepen van de directie dat zelfstandig als Thomas Cook België verdergaan moeilijk is. Men rekent op Duitsland voor IT en andere systemen. We hebben gevraagd om morgen uitleg te krijgen over alle pistes die bewandeld worden.”

Patrick Van Holderbeke van het ACV besluit op een enigszins positieve noot. “Er is nog altijd vertrouwen in de directie. De intenties zijn goed. Ik heb nog altijd het gevoel dat er naar oplossingen gezocht wordt. Ook het personeel blijft positief, al wordt dat moeilijker naarmate de uren verstrijken. Voorlopig wordt er niet gedacht aan acties.” 

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guy vermeulen

    De zakken zijn al gevuld.

  • Philippe Vander Haeghen

    Wat gaat er met hun vloot gebeuren? Schroothoop?

Lees meer