Angela Merkel op bezoek bij een fabriek van Siemens
AFP Angela Merkel op bezoek bij een fabriek van Siemens

“Einde van een gouden decennium”: Duitse economie gekrompen in tweede kwartaal

De economie van Duitsland is in het tweede kwartaal gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau. De grootste economie van Europa kampt met de impact van de internationale handelsconflicten en de vertraging van de wereldeconomie. ING-econoom Carsten Brzeski spreekt over het definitieve “einde van een gouden decennium” voor de Duitse economie. 

Volgens het statistiekbureau kwam de krimp uit op 0,1 procent, tegen een groei van 0,4 procent in de eerste driemaandsperiode van het jaar. Economen hadden in doorsnee ook op een achteruitgang met 0,1 procent gerekend. Op jaarbasis kwam de voornamelijk op export gerichte Duitse economie tot stilstand, waar die in de voorgaande periode nog met 0,6 procent groeide.

Vooral de buitenlandse handel drukte op de economische prestaties. De uitvoer van goederen en diensten daalde sterk. Naast de aanhoudende handelsvete tussen de VS en China speelt ook onzekerheid over de brexit met name de Duitse industrie parten. De omvangrijke Duitse auto-industrie heeft daarnaast te maken met de overgang naar elektrische mobiliteit. Daartegenover trokken Duitse consumenten wel vaker de portemonnee voor allerhande aankopen, maar ook deze consumentenbestedingen lijken af te nemen.

Analisten van ING bestempelen de economische neergang in Duitsland als het einde van een gouden decennium. ING vindt de stagnatie niet het meest schrikbarende bericht gelet op de voorbije periode van sterke groei. Zorgwekkender is volgens de kenners de afzwakking van de binnenlandse economie. Op zowel de korte als de lange termijn zijn volgens de bank maatregelen gewenst. Zo zou Duitsland meer werk moeten maken van onder meer digitalisering, verduurzaming, energietransitie, infrastructuur en onderwijs.

Europa

Ondanks de krimp in Duitsland, is de economie van de eurozone in het tweede kwartaal, conform de verwachtingen van analisten, met 0,2 procent gegroeid. In vergelijking met een jaar eerder bedroeg de economische groei in de eurozone 1,1 procent. In de hele EU bedroeg de groei in het tweede kwartaal eveneens 0,2 procent, op jaarbasis 1,3 procent. 

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rik pieters

    Handelsconflichten?, met hun veel te ver doorgedraaide groene politiek, ja!

  • Geert Tamsyn

    Geert Noels in De Morgen:"De bezorgdheid is dat Duitsland te weinig mee is met de nieuwe trends." "...en lijkt de (Duitse) auto-industrie de boot te missen als het aankomt op elektrische wagens, omdat ze steeds hard heeft ingezet op de verbrandingsmotor."

Lees meer