ANP

"Laat café-uitbater en klant zelf beslissen over roken"

"Als café-uitbaters hun klanten toch laten roken, en vooral 's avonds en 's nachts de asbakken weer bovenhalen, zoals uit de inspectiecijfers blijkt, dan doen ze dat enkel en alleen om te overleven", zegt Erik Beunckens, afgevaardigd bestuurder van Fedcaf. De federatie van cafés in België wijst erop dat er in de voorbije vijf jaar zo'n 5.000 café de deuren hebben moeten sluiten. "Voor ons is de oplossing duidelijk: laat de uitbater en de klant zelf beslissen, of ze roken en roken toelaten."

Het is geen nieuw standpunt van Fedcaf, dat zich altijd op het punt heeft gesteld dat een café niet een openbare ruimte is, maar een privéruimte met een openbaar karakter, aldus Beunckens.

"De hele discussie over roken op café is een hypocriete aangelegenheid", vindt de woordvoerder van Fedcaf. "Ondanks dat rookverbod blijven tabaksproducten vrij te koop. De overheid verdient er zelfs miljarden aan belastingen en accijnzen mee, maar je mag het dan niet consumeren ... Als ze eerlijk belang zouden hechten aan de volksgezondheid, dat ze dan de tabaksverkoop in de hele Europese Unie verbieden."

Vrijheid, blijheid dus? "Nee", zegt Beunckens. "We willen ook niet terug naar de tijd van de bruine kroeg waar je de lucht in twee kon snijden door de dikke tabaksrook, als je er binnen kwam", zegt Beunckens. "Als roken weer zou toegelaten worden op café, dan moet het wel met begeleidende maatregelen, zoals degelijke afzuiginstallaties."

64 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Martine De Hert

    Wij roken nog af en toe een sigaretje en ik vind dat dat moet kunnen op café , gewoon café 's voor rokers en niet-rokers en kies zelf . Op restaurant vind ik wel dat je buiten moet roken en natuurlijk bij goed weer op het terras , de E-sigaret moet overal toegelaten worden , zit niets giftig in de dampen , is al lang bewezen . Er zit alleen gif in vele commentaren , een beetje verdraagzaam aub !

  • Anonymous

    Het feit dat er zoveel cafés de deuren moeten sluiten ligt hoofdzakelijk aan de wurgcontracten die de brouwerijen hen opleggen. Een vrij café zal nog niet te vlug failliet gaan, tenzij de baas meer drinkt dan het volk