2 Archiefbeeld.
RV Archiefbeeld.

"Mensen aanmoedigen om te blijven werken zodat economie kan blijven draaien”

Piet Vanthemsche, een van de co-voorzitters van de Economic Risk Management Group (ERMG) die de regering bijstaat in de aanpak van de coronacrisis, roept de mensen zondag op Radio 1 op om zoveel mogelijk te blijven werken om de economie draaiende te houden. De werkgevers moeten dan ook voldoende voorzorgen nemen zodat mensen die niet kunnen telewerken toch veilig kunnen werken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Mensen worden geconfronteerd met een aantal maatregelen die hen moeten beschermen tegen het virus, wat lastig is voor veel mensen. Langs de andere kant willen we mensen ook aanmoedigen om aan het werk te blijven", zegt Vanthemsche, die binnen de taskforce verantwoordelijk is voor de "business continuity".

Voeding in de winkels, medicijnen bij de apotheek, de post die pakjes blijft rondbrengen, energie die geleverd wordt, de gezondheidswerkers die blijven werken ... Dat is erg belangrijk voor de rest van de economie, voor ons dagelijks leven

Piet Vanthemsche

Dat kan tegenstrijdig klinken, beseft de ex-voorzitter van de Boerenbond. "Er zijn duidelijke afspraken: wie kan thuiswerken, móet thuiswerken. Waar dat niet kan, moeten er voldoende voorzorgen genomen worden door de werkgever om de werkgevers voldoende te beschermen." De co-voorzitter van de taskforce benadrukt dat een positieve aanmoediging nodig is en dat we mensen dankbaar moeten zijn dat ze blijven werken, zodat onze economie kan blijven draaien.

Tijdelijke werkloosheid

Vanthemsche verwijst dan naar chauffeurs, werknemers in industriële sectoren, in de farma- en voedingssector. "Voeding in de winkels, medicijnen bij de apotheek, de post die pakjes blijft rondbrengen, energie die geleverd wordt, de gezondheidswerkers die blijven werken ... Dat is erg belangrijk voor de rest van de economie, voor ons dagelijks leven", zegt Vanthemsche, die benadrukt dat we op die manier voorkomen dat de bevoorradingsketens wegvallen. Wie ziek is moet uiteraard wel thuis blijven.

Dat betekent niet dat Vanthemsche tegen tijdelijke werkloosheid is. "Er zijn bedrijven die niet meer kunnen werken omdat de vraag wegvalt. Tijdelijke werkloosheid is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen hun werk niet verliezen", zegt hij. Een statuut met een tijdelijke uitkering, waarbij men meteen terug aan het werk kan als het probleem zich herstelt, is volgens hem sociaal gezien dan ook een heel belangrijke maatregel.

2 Piet Vanthemsche.
Photo News Piet Vanthemsche.

92 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Maerten

    BDW en Trump vertonen veel gelijkenissen,forse belastingverlagingen voor superrijken en besparen op gezondheidszorg,sociale zekerheid en dienstverleningen. Ook verpleging,onderwijs enz..slikken bittere pillen.Gelukkig treft deze regering nog wel sociale maatregelen voor werkenden en niet werkenden.

  • anna vandenberg

    Lucie Vervaeke het zijn toevallig mensen die onderbetaald worden die nu blijkbaar onmisbaar zijn en moeten blijven werken aan hun laag loon en zonder premie. Of denk je dat een vuilnisman, een postbode, een verzorgende in een rusthuis, huishoudhulpen en poetshulpen bij bejaarden, een warenhuis bediende, logostiek, een verpleegkundigen enz een wedde hebben van een parlementslid of van een beschermde ambtenaar. Toevallig sectoren waar weinig gestaakt wordt.

Lees meer