De stelling dat de anciënniteitsverloning 55-plussers uit de markt duwt, is volgens onderzoekers van de KU Leuven een mythe.
Thinkstock De stelling dat de anciënniteitsverloning 55-plussers uit de markt duwt, is volgens onderzoekers van de KU Leuven een mythe.

“Oudere werknemers in België niet te duur”

Dat in België maar weinig 55-plussers aan de slag zijn, komt niet alleen doordat ze te duur zijn. In Europees verband blijkt België geen uitschieter, berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

"Een mythe." Zo noemt onderzoeker Sem Vandekerckhove van de KU Leuven de stelling dat de anciënniteitsverloning 55-plussers uit de markt duwt. Hij doet die uitspraak naar aanleiding van een woensdag gepubliceerd Europees rapport over de manier waarop anciënniteit het loon beïnvloedt. Het onderzoeksinstituut Hiva aan de KU Leuven heeft de Belgische bijdrage aan het rapport geleverd.

Gematigd verband tussen anciënniteit en loonhoogte

Anciënniteitsverloning houdt in dat werknemers meer gaan verdienen naarmate ze langer in dienst zijn. Maar in België is het verband tussen de lengte van het dienstverband en de hoogte van het loon gematigd, blijkt uit het rapport van het Europese arbeidsinstituut Eurofound. België wordt ingedeeld in een groep landen waar de anciënniteit wel een rol speelt bij de loonvorming in de privésector, maar waar het verband niet heel sterk is en na een bepaalde periode uitvlakt.

"Het rapport ontkracht de stelling dat ons land in dit verband heel uitzonderlijk is", zegt Vandekerckhove.

21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gino Denil

    Een ambtenaar kan niet vroeger meer op pensioen dan op 63. En dat na minstens een loopbaan van 42 jaar, Danny Damiaens. Maar in de private sector gingen er vorig jaar nog op 52 op brugpensioen. Alhoewel dat eigenlijk geen pensioen is. Maar werkloosheid met een toeslag.

  • gilbert Gijdé

    luilekkerland Belgie;vergeet het.schamel weddekemager pensioenke;geen goed leven-enkel politici en rijkelui zorgen voor zichzelf en worden goed verzorgd,zowel links als rechts-zelf verschil met wallonie en brussel

Lees meer