Photo News

39 naakte ontslagen in Belgische vestiging FedEx aangekondigd

De directie van FedEx wil 39 naakte ontslagen doorvoeren in de Belgische vestiging van het koeriersbedrijf in Steenokkerzeel. De intentie werd meegedeeld tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Dat meldt de liberale vakbond ACLVB vandaag.

De aankondiging treft 29 werknemers van FedEx, acht van het overgenomen TNT en twee personeelsleden die het samengaan van FedEx en TNT moesten begeleiden. Bij het koeriersbedrijf in Steenokkerzeel, in de achtertuin van Brussels Airport, zijn momenteel 853 werknemers aan de slag.

De ontslagen kaderen in een modernisering van de dienstverlening die het Amerikaanse moederbedrijf wil doorvoeren in de Benelux. Daarvoor zijn volgens de directie een doorgedreven standaardisering en een financiële optimalisering noodzakelijk. De leiding van het pakjesbedrijf wil een uniforme aanpak van verschillende diensten in diverse landen, waaronder de Benelux. Nederland en Luxemburg ontsnappen evenmin aan de reorganisatie.

Vakbonden

De vakbonden reageren verrast op de intentie tot collectief ontslag. “Dit postpakketje hadden wij niet verwacht”, zegt Fouad Bougrine van ACLVB. “Wij willen de impact zo laag mogelijk houden. In eerste instantie willen we de 39 bedreigde werknemers begeleiden naar een andere job binnen het bedrijf. Outsourcing is een tweede alternatief. Pas dan willen we praten over een sociaal plan.”

De integratie van TNT binnen FedEx is nog altijd bezig. Dat veroorzaakt op de werkvloer al enige tijd spanningen. “Het personeel is boos omdat de overname maar niet afgerond geraakt. Bepaalde functies lopen dubbel en niet iedereen is bereid om zomaar een andere opdracht te aanvaarden. De werknemers hebben het gevoel dat ze aan het lijntje worden gehouden”, stelt Bougrine.

In het Verenigd Koninkrijk liet FedEx onlangs bijna veertig personeelsleden afvloeien. Ook in de Verenigde Staten viel recentelijk een gelijkaardig aantal ontslagen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Philomena Vanderweyen

    Ben ondertussen de tel kwijt geraakt wat betreft de ontslagen van de laatste weken.

  • Rudi Marcelis

    Topje van de ijsberg in dat bedrijf

Lees meer