Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez.
BELGA Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez.

85 bedrijven onderzocht op sociale dumping

De socialistische vakbond heeft de sociale inspectie en staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez de namen van 85 bedrijven bezorgd die via een postbusconstructie goedkope Oost-Europese chauffeurs en andere werkkrachten in ons land inzetten. Dat meldt De Morgen vandaag.

Het gaat om Belgische bedrijven die een postbusvestiging hebben in Slovakije, Polen, Tsjechië en andere Oost-Europese landen. Via die nepbedrijven ronselen ze goedkope chauffeurs die in ons land komen werken. "Er zijn Europese regels die dat soort postbusbedrijven moeten tegengaan, maar die worden makkelijk ontweken", zegt Tom Peeters van de socialistische transportvakbond BTB.

Op de lijst staan vooral bedrijven uit de transportsector, maar er zitten er ook bij uit de bouw en de verzekeringssector. De firma's werken voor onder meer Delhaize, Decathlon, Blokker, Casa en Danone.

Of die transportbedrijven effectief gebruikmaken van sociale dumping, zoals de vakbond beweert, moet nog blijken uit onderzoek van de sociale inspectie. De overheidsdienst zegt dat er verschillende onderzoeken lopen.

Lees meer