Getty Images

Amerikaans begrotingstekort bijna op 1.000 miljard dollar

Het Amerikaanse begrotingstekort is het afgelopen boekjaar gestegen tot bijna 1.000 miljard dollar, of het hoogste peil sinds 2012. Het oplopend tekort is het gevolg van het beleid van Trump: die snoeide in belastingen en trok tegelijk de uitgaven op.

Het begrotingstekort steeg met een kwart in de twaalf maanden tot september, tot 984 miljoen dollar om precies te zijn. Dat komt overeen met een tekort van 4,6 procent van het bruto binnenlands product, maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën bekend. Ter vergelijking: dat was onder Trumps voorganger Barack Obama nog 2,2 procent.

De uitgaven stegen met 8,2 procent, onder meer voor defensie, gezondheid en onderwijs. Bij de inkomsten was er een groei van 4 procent, onder meer dankzij de importheffingen. Volgens minister van Financiën Steve Mnuchin “werken” de economische plannen van Trump.

Het is al het vierde jaar op rij dat het Amerikaanse begrotingstekort stijgt. Het is volgens analisten ongezien dat het deficit zo sterk oploopt in tijden van economische groei of vredestijd. Verwacht wordt dat het tekort nog verder zal toenemen, onder meer door interestbetalingen. Maar de afstraffing van de financiële markten is er nog niet gekomen.

Critici stellen dat de overheid financieel orde op zaken zou moeten stellen voordat economisch gezien slechtere tijden aanbreken, in plaats van nu met geld te smijten dat moet worden geleend, zo stelde een economische belangengroep onder leiding van een vroeger staflid van oud-president Bill Clinton.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN BRUSSEL

    Het tekort is gestegen tot bijna 1000 miljard. Moest Trump het beter hebben gedaan dan zijn voorganger(s) zou het zijn gedaald !

  • Gunter Verleyen

    En zeggen dat veel van dat schuldpapier in Chinese handen is, als ze dat op de markt smijten is het een melt-down van de Amerikaanse economie.

Lees meer