Boren naar schaliegas in de Verenigde Staten.
REUTERS Boren naar schaliegas in de Verenigde Staten.

Amerikaans schaliegas wordt nieuwe energiebron voor België

Amerikaans schaliegas komt binnenkort voor het eerst naar West-Europa en vormt dus ook voor België een nieuwe aardgasbron. Dat schrijft de krant De Tijd vandaag.

26 aardgasschepen zullen de komende jaren vloeibaar aardgas (lng) van de Golf van Mexico naar Duinkerke in Frankrijk brengen. Daar wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe gasinvoerterminal, om Franse verbruikers of buurlanden, bijvoorbeeld België, van aardgas te kunnen voorzien. Het Belgische gasnet wordt immers rechtstreeks op de Franse terminal aangesloten.

Het is het Franse energieconcern EDF dat voor het eerst Amerikaans schaliegas naar Europa zal brengen. De groep sloot een overeenkomst met Cheniere, het eerste energiebedrijf in de Verenigde Staten dat de toestemming kreeg om schaliegas te exporteren.

Eind dit jaar zullen de eerste schepen met aardgas vertrekken vanuit Sabine Pass, een enorme haventerminal in Louisiana. Die terminal is eigendom van energiebedrijf Cheniere. Vanaf de jaarwisseling passen de Verenigde Staten dus, net zoals Qatar, Australië en Maleisië, in het rijtje van landen die vloeibaar aardgas produceren.

Het is opmerkelijk dat de VS nu schaliegas gaat exporteren. Tien jaar geleden werd immers nog verondersteld dat het land de grootste importeur van aardgas zou worden.

Van import naar export

Het is opmerkelijk dat de VS nu schaliegas gaan exporteren. Tien jaar geleden werd immers nog verondersteld dat het land de grootste importeur van aardgas zou worden. Schaliegas was toentertijd revolutionair: de Amerikanen slaagden erin om met behulp van nieuwe technologie aardgas op te pompen uit het voordien niet rendabele schaliegesteente. Er werd goedkeuring gevraagd voor tientallen importterminals voor vloeibaar aardgas. De overproductie van het gas zorgde er echter voor dat de energieprijzen in de VS kelderden.

Cheniere en andere energiebedrijven besloten hun ongebruikte importterminals om te bouwen tot exportterminals. Dat leidde tot veel protest van grote Amerikaanse bedrijven die de goedkope energie voor binnenlands gebruik wilden aanwenden.

President Barack Obama hoopt dat de Verenigde Staten internationaal een nog grotere rol kunnen spelen en besloot daarom om een deel van het schaliegas te exporteren. "We verwachten dat we een grote speler worden en een grote impact zullen hebben. We zullen de wereldwijde lng-markt beïnvloeden", stelde Ernest Moniz, de Amerikaanse minister van Energie recent op een conferentie.

Volgens Moniz kunnen de VS de komende tien jaar al een lng-exporteur worden die kan tippen aan Qatar, de grootste exporteur ter wereld van vloeibaar aardgas per schip. Na de eerder aangekondigde 26 Amerikaanse schepen, die tussen nu en 2018 worden geleverd, zullen meer gasleveringen volgen. De VS kunnen op die manier een nieuwe leverancier worden van aardgas voor Europa.

Lees meer