Amerikaanse bedrijven massaal weg uit België

De grote Amerikaanse multinationals investeren niet langer in ons land. Voor het eerst in jaren pompen ze geen geld meer in hun Belgische filialen. Meer nog: ze halen voor miljarden euro's terug naar de VS, zo blijkt uit de cijfers van de Nationale Bank waarover De Morgen bericht.

Chiquita, Procter & Gamble en Samsonite
Terwijl tot twee jaar geleden er netto nog 4 miljard euro in Belgische filialen werd gepompt, is er vorig jaar een even groot bedrag weggehaald. Amerikaanse groepen laten almaar vaker ons land links liggen en stoppen hun centen liever in bedrijven uit de buurlanden. Daarnaast verlaat een aantal Amerikaanse investeerders effectief ons land, aldus De Morgen. De krant verwijst onder meer naar Chiquita, Procter & Gamble en Samsonite.
 
Niet door crisis
De negatieve investeringsstroom komt bij AmCham, de Amerikaanse kamer van koophandel in België, aan als een onaangename verrassing. "We hebben een aanzienlijke daling gezien van 2007 naar 2008, en daarna naar de eerste helft van 2009. Volgens Amerikaanse statistieken zou die daarna wel omgebogen zijn. Volgens ons is er waarschijnlijk wel een dalende trend, maar ik denk niet dat die zo uitgesproken is dat we plots met negatieve stromen zouden zitten", zegt AmCham-directeur Marcel Claes in De Morgen.
 
De wereldwijde crisis is volgens specialisten niet in te roepen als excuus. Wellicht verliest onze concurrentiepositie structureel terrein.
De investeringscijfers van de Nationale Bank houden geen rekening met de winsten die het Belgische dochterbedrijf maakt en herinvesteert in eigen activiteiten. (belga/lb)

Lees meer