REUTERS

Amerikaanse waakhond richt pijlen op Amazon

Amerikaanse mededingingsautoriteiten zijn begonnen aan een reeks ondervragingen van kleine bedrijven die hun producten verkopen via Amazon. De toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) wil daarmee nagaan of de webwinkelreus zijn dominante positie op de markt misbruikt.

Ten minste drie winkeliers laten weten dat ze een gesprek van zo'n anderhalf uur hebben gehad met onderzoekers van de FTC. De vraag die daarbij centraal staat, is hoeveel van hun omzet via Amazon wordt gerealiseerd en hoeveel via vergelijkbare onlinewinkels van concurrenten. 

Amazon claimt in zijn verweer tegen mededingingsklachten vaak dat winkeliers zelf kunnen kiezen via welk platform ze hun producten verkopen.

Volgens experts wijst alles erop dat de marktwaakhond een grondig onderzoek naar Amazon voorbereidt. Het internetbedrijf zelf heeft nog geen melding gemaakt van een kartelonderzoek. De FTC onthield zich van commentaar.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • John Stahl

    Ik ken het verhaal van iemand die bij speciale akties van Wallmart, de ganse inhoud ervan opkocht (in dit geval Monopolie-spellen) en de producten dan via Amazon aan 3 x de prijs verkocht. Na 1 week had hij de helft verkocht en reeds winst. Mensen die denken dat Amazon goedkoper is komt bedrogen uit.

  • Marc Van der Vloedt

    De waakhond gaat nu alle "achterpoortjes" doorzoeken maar dat is voor heel andere reden(en) want, ..."iedere" (ingewijde en ingelichte) Amerikaan kan van die mastodonten een (extra) inkomst genereren als ze de nodige "stappen" zetten.

Lees meer