Materialise in Leuven haalde een grote kapitaalsverhoging op.
Materialise Materialise in Leuven haalde een grote kapitaalsverhoging op.

Antwerpen en Leuven bij populairste steden in Europa om te investeren in jonge technologiebedrijven

 Antwerpen is binnen Europa de op vijf na populairste stad voor het aantrekken van investeerders naar jonge technologiebedrijven. Leuven staat dan weer op de tweede plaats in totaal geïnvesteerde bedragen. Dat blijkt uit een studie van technologiefederatie Agoria en onderzoekscentrum Sirris.

Voor de studie onderzochten Agoria en Sirris gedurende vijf jaar in 77 Europese steden technologiebedrijven die niet langer bestaan dan tien jaar. Ze gingen na hoe vaak bedrijven een investering van minimaal 750.000 euro konden binnenhalen. Het gaat om bedrijven die digitale oplossingen bedenken om de productie in de maakindustrie te verbeteren. Denk dan aan artificiële intelligentie, 3D-printing en robotica.

Antwerpen staat op de zesde plaats van de steden die het meeste deals wisten binnen te halen. Op de eerste plaats staat München, gevolgd door Berlijn en Londen. Stockholm en Oslo vervolledigen de top vijf. Antwerpen volgt op de zesde plaats, en laat daarmee onder meer Parijs achter zich. De meest in het oog springende deals in de Koekenstad waren voor Rombit, Qpinch, Irsistick en Aloxy.

Als wordt gekeken naar het totaalbedrag van de investeringen, scoort Leuven goed, met een tweede plaats. Enkel Berlijn doet beter. De stad heeft dat vooral te danken aan een grote kapitaalsverhoging die opgehaald werd door Materialise.

Wat nog opvalt is dat 25 procent van de Belgische jonge technologiebedrijven waarin geïnvesteerd werd een spin-off van een universiteit of kennisinstelling is. Binnen Europa gaat het om 29 procent. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer