AFP

Apple snoeit fors in personeelsbestand afdeling zelfrijdende wagens

Apple Inc. zal 190 personeelsleden van Project Titan, hun afdeling voor zelfrijdende auto’s, laten gaan. De ontslagen gaan in vanaf 16 april. Meer dan 150 van de gedupeerden zijn ingenieurs. Het gaat om werknemers van de afdelingen in Santa Clara en Sunnyvale, nabij het Apple-hoofdkwartier in Cupertino.

De ontslagen gaan gepaard met dalende verkoopcijfers voor de iPhone: die gingen er in de laatste drie maanden van 2018 met vijftien procent op achteruit. Ook de vertraging van de Chinese economie doet Apple geen goed.

“Een plotse en opmerkelijke terugval in de iPhone-inkomsten veroorzaakt binnen Apple een niveau van ongerustheid dat het bedrijf dwingt om moeilijke keuzes te maken”, stelde Lynx Equity Strategies, een beheerder van aandelenfondsen, vorige maand in een rapport. Daarbij werd gespeculeerd dat de afdeling zelfrijdende wagens mogelijk de deuren zou sluiten. Zo ver komt het voorlopig nog niet. 

In 2016 snoeide Apple al honderden jobs uit het personeelsbestand van de afdeling en ging het zich voortaan concentreren op de ontwikkeling van software voor autonome wagens, in plaats van op de productie van de auto’s zelf. Recent ging het bedrijf een samenwerking aan met Volkswagen. Samen werken ze aan de omvorming van de T6 Transporter tot een zelfrijdend busje.

Apple werkt al sinds 2014 aan technologie voor autonome wagens. Onder andere technologiebedrijven Google, Uber en Nvidia en autoproducenten General Motors, Tesla en Daimler investeren eveneens in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer