Belga

Arbeidsmarkt boomt: recordaantal vacatures bij VDAB

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB heeft in maart 26.155 vacatures ontvangen, ruim 11 procent meer dan in maart vorig jaar en het hoogste aantal in de jongste 5 jaar. Voor de voorbije 12 maanden werd de grens van 265.000 vacatures overschreden.

Het is al langer bekend dat de arbeidsmarkt boomt. Enerzijds is er de economische hoogconjunctuur in de eurozone en anderzijds de vergrijzingsgolf, waardoor heel wat jobs vrijkomen. Werkgevers in sommige sectoren klagen zelfs al over een krapte op de arbeidsmarkt: ze vinden moeilijk geschikt personeel.

Record

Dit fenomeen sijpelt ook door in de werkaanbiedingen bij de VDAB, die jaar na jaar in stijgende lijn gaan. De voorbije maand werd zelfs een nieuw record opgetekend van meer dan 26.000 vacatures in het normale economische circuit, zonder uitzendopdrachten. De groei was algemeen, maar het grootst in de categorie van middengeschoolden (+28 procent) en van tijdelijke jobs (+17 procent).

Voor de jongste 12 maanden bedraagt het aantal vacatures bij de VDAB 265.355. Dat is bijna 12 procent meer dan het jaar voordien. Sectoren met de sterkste toename zijn de vervaardiging van machines en toestellen (+66 procent), chemie (+40 procent) en metaal (+34 procent). De VDAB geeft hier zelf mee dat het probleem om geschikt personeel te vinden voor technische knelpuntberoepen "alleen maar groter wordt".

Minder goed

Sectoren die het minder goed doen, zijn informatica, media en telecom (-15 procent), grafische nijverheid (-4,6 procent) en transport en logistiek (-2,6 procent). Ook horeca en toerisme en zakelijke dienstverlening doen het minder goed: het aantal vacatures stijgt er minder dan gemiddeld.

Toon me alle jobs op vacature.com

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Simons

    De VDAB, een nutteloze overgesubsidieerde instelling ! De werkgevers willen een medewerker die alles kan, veel, en hard werkt op alle onmogelijke uren en liefst voor een aalmoes zodat zij met hun dikke bolides kunnen rondrijden.

  • Jan Verstrepen

    Als je dezelfde nept aanbieding vijf maal telt, de aanbiedingen die gewoon reclame zijn en al de rest van misleidende aanbiedingen schrapt is het eerder een geweldige daling. Maar je de verkiezingen naderen en het is een paradijs !

Lees meer