Arco-gedupeerden.
BELGA Arco-gedupeerden.

Arco-gedupeerden dagvaarden regering

Arco-gedupeerden dagvaarden de regering. Ze stuurden een deurwaarder naar premier Charles Michel (MR) en eisen hun volledige ingelegde kapitaal terug. Dat meldt VTM Nieuws en wordt bevestigd door hun advocaten Geert Lenssens en Niels Van Campenhout.

De gedupeerden eisen honderd procent van hun kapitaal terug. De organisaties roepen zoveel mogelijk gedupeerden op zich aan te sluiten en via Facebook gratis hun claim in te dienen.

De dagvaarding is een initiatief van twee verenigingen van gedupeerde Arco-spaarders: 'Geld terug van Arco' en 'Arcoparia's'. Die tellen naar eigen zeggen meer dan 3.300 aanhangers. Volgens Lenssens dagvaarden ze de Belgische staat op basis van twee arresten, van het Europees Hof eind 2016 en van het Grondwettelijk Hof een paar maanden later. De eerste rechtbank verklaarde de waarborgregeling strijdig met het Europees recht, de tweede met de grondwet. "De stelling is dat als de staat zowel de Europese wet als de grondwet niet respecteert, dat een dubbele fout is", legt Lenssens uit.

'De stelling is dat als de staat zowel de Europese wet als de grondwet niet respecteert, dat een dubbele fout is'

Geert Lenssen, advocaat Arco-gedupeerden

De regering besliste eerder deze week dat er tegen maart een oplossing komt voor de gedupeerde Arco-coöperanten. Uiterlijk volgende maand zal de regering beslissen over een beursgang van Belfius, maar daartoe dient eerst de Arco-knoop ontward worden. 

"We hebben de ambitie om een oplossing voor Arco te vinden", verklaarde Michel vorige week. De regering wil zo snel mogelijk een Arco-voorstel voorleggen aan Europa. Die moet oordelen of dat voorstel geen verdoken staatssteun is. 

Wat was het probleem ook alweer met Arco?

De neergang van Dexia in 2011 sleurde ook diens grootste aandeelhouders, Arco en de Gemeentelijke Holding, mee de dieperik in. Arco was de financiële poot van het toenmalige ACW, de christelijke arbeidersbeweging die intussen door het leven gaat als Beweging.net. De regering-Leterme besliste daarop om een staatswaarborg uit te dokteren voor de 800.000 gedupeerde spaarders van Arco.

Tegen die ingreep ontstond al snel protest. Beleggersfederatie VFB en individuele aandeelhouders van Dexia vonden de waarborg discriminerend omdat hij enkel voor Arco-coöperanten zou gelden en niet voor de gewone aandeelhouders.

Ook N-VA, toen nog een oppositiepartij, verzette zich fel tegen het gebruik van belastinggeld om de Arco-put te dempen. Het Grondwettelijk Hof moest daarom oordelen of er sprake was van discriminatie. Na jarenlange procedures velde de rechtbank in juni van vorig jaar het verdict dat iedereen al voelde aankomen: de waarborgregeling van de regering-Leterme was wel degelijk ongrondwettelijk. Europa had de regeling eind 2016 al naar de prullenmand verwezen.

222 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Baroen

    Mijnheer Van Der Veken, misschien niet onmiddellijk relevant met het artikel, maar toch als repliek op uw reactie: De pot verwijt de ketel...

  • LUC VAN DER VEKEN

    Mr. Rik Lagrou, Leer eerst schrijven met een zinsbouw , en dan uw mening te zeggen.

Lees meer