AFP

AT&T wil volgend jaar Vodafone overnemen

Het Amerikaanse telecomconcern AT&T werkt aan plannen om volgend jaar zijn Britse branchegenoot Vodafone over te nemen. Dat meldden ingewijden aan financieel persbureau Bloomberg. De overname zou leiden tot 's werelds grootste telecombedrijf.

AT&T zou aan een internationale strategie werken voor de overname van Vodafone, waarbij bepaalde delen worden overgenomen en andere activiteiten worden verkocht. Volgens de bronnen benaderde AT&T eerder dit jaar het Amerikaanse Verizon over een transactie waarbij AT&T de Europese activiteiten van Vodafone zou overnemen, Verizon de mobiele activiteiten en het Mexicaanse América Móvil de rest grotendeels in handen zou krijgen.

Er zijn nog geen formele onderhandelingen gestart tussen AT&T en Vodafone, maar Vodafonetopman Vittorio Colao zou openstaan voor een deal, mits de voorwaarden goed zijn, aldus één van de bronnen. De combinatie zou leiden tot een telecombedrijf met een marktwaarde van meer dan 250 miljard dollar, ruim 500 miljoen mobiele klanten en sterke posities in de Verenigde Staten en Europa. De transactie moet wel wachten totdat Vodafone zijn belang in de aanbieder van mobiele telefonie Verizon Wireless aan Verizon heeft verkocht. Die verkoop wordt door de bedrijven naar verwachting begin volgend jaar afgerond. AT&T kan uiteindelijk ook afzien van een overnamebod op Vodafone, aldus de ingewijden.

Naar verluidt heeft AT&T vooral interesse in de Europese activiteiten van Vodafone en kunnen de activiteiten in opkomende landen worden verkocht, bijvoorbeeld aan América Móvil. AT&T heeft een belang van 9 procent in dat bedrijf. Mogelijk kan ook het Franse Orange activiteiten van Vodafone in Afrika overnemen.

De geplande overname van Vodafone door de Amerikanen kan wel op weerstand stuiten van de Britse politiek. Vodafone is momenteel bezig de Duitse kabelaar Kabel Deutschland over te nemen om zo de positie op zijn grootste markt verder te versterken, en wil de Indiase tak geheel inlijven.

Lees meer