Elon Musk.
REUTERS Elon Musk.

Tesla bouwt eerste Europese gigafabriek in Duitsland

De eerste Europese gigafabriek van automaker Tesla komt in Duitsland te staan, in de omgeving van Berlijn. Dat heeft Tesla-baas Elon Musk gezegd. Daarmee vist onder meer Nederland definitief naast het net. Eerder dit jaar stelde Musk al dat Duitsland de eerste keuze was.

In de gigafabriek zullen naast de toekomstige compacte SUV Model Y, ook batterijen en aandrijvingen gebouwd worden. Tesla was lang op zoek naar een geschikte locatie. Meerdere landen waren in de race; ook Vlaanderen werd in het verleden als kanshebber genoemd door Musk.

De in Duitsland geplande fabriek zou 6.000 tot 7.000 nieuwe banen opleveren. De nabijheid van Berlijn en de nieuwe luchthaven BER waren volgens een woordvoerster belangrijk voor Tesla. In de voorbije maanden waren er intensieve gesprekken tussen Berlijn, Brandenburg en Tesla. Tesla plant ook een ontwikkelings- en designcentrum in Berlijn.

De Nederlandse regering beloofde eerder dat ze zich sterk zou maken om Tesla over te halen de megafabriek in Nederland te vestigen, maar vist dus definitief naast het net. Lelystad deed openlijk een gooi naar de gigafabriek, omdat die veel nieuwe werkgelegenheid met zich mee zou brengen. Tesla heeft in Tilburg wel al een afbouwfabriek en een servicewerkplaats.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer