Fumihiko Ike, hier rechts op de foto, begrijpt niet wat VW bezielde. Hij stelt dat het gesjoemel door de Duitse constructeur de auto-industrie heel wat schade toegebracht heeft.
AFP Fumihiko Ike, hier rechts op de foto, begrijpt niet wat VW bezielde. Hij stelt dat het gesjoemel door de Duitse constructeur de auto-industrie heel wat schade toegebracht heeft.

Topman Honda: "Gesjoemel VW brengt auto-industrie schade toe"

Volkswagen heeft eigenhandig het vertrouwen in de auto-industrie geschaad door met software te sjoemelen. Dat stelde voorzitter Fumihiko Ike van de Japanse autobranchevereniging en tevens topman van automaker Honda Motor. "Ik snap niet waarom het is gebeurd, maar ben wel teleurgesteld dat ze het hebben gedaan", zo zei hij.

Vorige week werd bekend dat Volkswagen bij miljoenen auto's software heeft geïnstalleerd waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen kan worden gemanipuleerd. Japan overweegt daarop nu de huidige tests voor dieselmotoren aan te passen.

Het Japanse ministerie van Transport maakte eerder al bekend duidelijkheid te willen over de uitstoot van automakers zoals Toyota, Mitsubishi en Mazda. Ook van Volkswagen wordt logischerwijs openheid van zaken gevraagd.

Lees meer